gif

Како ојачати имунитет?

Ово је питање које у кризним ситуацијама поставља свако од нас. Сада је, вероватно, касно за припрему организма како би се лакше одупрео вирусним нападима, али што не може да шкоди није ни згорег применити

Да ли је било потребно да нас заспе омражени коронавирус да би се сетили да имамо и нешто што се зове имунитет и на чему треба радити сваки дан у години? Будимо искрени према себи самима – ко се сети имуног система у доба када је здрав и када не постоји скоро никаква опасност по здравље? Уз часне изузетке, рекло би се – скоро нико. Ово је, можда, добар тренутак да се сетимо да је неопходно да о себи, личном здрављу али и људима који нас окружују, које волимо и који нас воле, поведемо рачуна. Па, онда, хајде да се присетимо шта то можемо да урадимо…

Шта је имунитет

Да би могли да се посветимо очувању имунитета на прави начин, неопходно је да о њему знамо основне ствари. Дакле, имунитет је природна способност организма да се бори и избори са спољашњим нападима и негативним утицајима. Он, свакако, не зависи само од једног јединог фактора и не може да се одржава на потребном и довољном нивоу ако се промени само једна животна навика. Ипак, има ствари које излазе у сусрет чак и у оним тренуцима када нисмо у ситуацији да нам здравље буде приоритет током дневних активности. Будимо реални, колико нас се запита шта је то добро урадио за здравље у току дана… Оно што можемо да учинимо за наш имунитет јесте редовна исхрана. Али не било каква, не у пекарама или киосцима брзе хране… То никако. Наше тело захтева ваљану исхрану, богату хранљивим материјама.

Како се дели имунитет?

Имунитет може да се подели на две подкатегорије – једна је активни имунитет, друга је пасивни имунитет.

Активни имунитет има активну улогу у организму, где се антитела боре против разноразних зараза, вируса и извора болести.

Пасивни имунитет није дело организма било које особе, већ се преноси са друге особе у којој су већ развијена антитела на разноразне спољашње агенсе, вирусе и друга тела. Пример је да се пасивни имунитет преноси са мајке на дете преко постељице или мајчиног млека.

Пасивни имунитет не траје дуго, док активни може да буде делотворан и цели живот. Природа се побринула да имуне ћелије поседују својеврсну меморију, па тако памте нападаче против којих су се бориле и на који начин су изашле са њима на крај. Тако се развија оторност на поједине вирусе (принцип по којем делује вакцина) од којих тешко да поново може да се оболи. Дакле, јачање имунитета представља подстицај активног имунитета организма, који је прва препрека против спољашњих агресора на организам.

Како препознати симптоме пада имунитета?

Поједини симптоми ћа јасно ставити до знања да борба са патогенима баш не иде како треба. С обзиром на то да постоји јако велики број узрочника болести, симптоми могу да буду различити. На које од њих треба обратити посебну пажњу? Прочитајте у наставку…

Умор

Хроничан умор је први знак пада имунитета. Ако сте стално исцрпљени, лако се задишете а и најблаже физичке активности утичу на ниво енергије и расположење, то је један од симптома пада имунитета.

Бактеријске инфекције

Уколико сте често у ситуацијама да посећујете лекара и да пијете антибиотике, то је знак да се тело не бори против болести како би то требало. Неопходно је да ојачате имунитет, што је могуће пре. Петерана употреба антибиотика временом ће само да погорша ствари, јер бактерије постају отпорне, па лекови престану да делују.

Честе вирусне инфекције

Ако вас закачи сваки или скоро сваки вирус који се појави, мучи вас херпес, имате стално упаљено грло, прехладу… Више него довољан знак да озбиљно треба да порадите на јачању имуног система.

Алергије

Алергени су напаст која вреба ваш организам. На једне можете да будете више осетљиви, на друге мање, али је сигурно да способност тела да се избори са алергенима зависи од тога да ли вам је пао имунитет или није. У великом броју случајева алергијске реакције су успешно ублажене или излечене јачањем имуног система.

Тешко зарастање рана

Симптома пада имунитета су, између осталих, тешко и споро зарастање рана. Конкретан проблем се везује са недостатком цинка који доприноси регенерацији ћелија и зарастању рана.

Који су то још симптоми?

Постоји много узрочника и начина на који се манифестује пад имунитета. Између осталог, то може да буде опадање косе, промене на кожи (екцеми, бубуљице и слично), сува слузница носа која олакшава продор патогених клица (када нос „цури“, клице не могу тако лако да доспеју у тело), а није реткост да се појаве тешке аутоимуне болести па чак и тумори.

Из свега наведенога, може да се закључи да је ојачање имунитета прилично тежак посао. Не зна се на који аспект треба циљати, али уз мало упорности и добре воље није тешко значајно поправити ситуацију. У сваком случају, неопходно је изменити поједине животне навике као и систем исхране током дана.

Ојачање имунитета променом животних навика

Алкохол, дуван и опијати могу да доведу само до последица, никако користи. То су, ипак, екстреми – далеко безазленије промене у животу могу у великој мери да потпомогну ојачању имуног система. На пример, здрава исхрана, кретање, боравак на отвореном, на свежем ваздуху, у природи… Погледајте унутар себе и много тога ће вам бити јасније. Организам напросто вапи за оним што му треба, на нама је да тај вапај чујемо и одреагујемо по инстинкту. Нећемо да погрешимо, верујте.

Исхрана је најбитнија

Устаљена и једнолична исхрана наминовно води до проблема успореног метаболизма.. Токсини се нагомилавају, корисни нутријенти фале, недостају минерали и витамини… Организам пали аларм! Ситуација може да се поправи тако што ћете да уносите више свежег воћа и поврћа, што шареније то боље. Нездраве масти оставите некоме другоме, шећере такође, све вештачке додатке избаците у потпуности, газирана пића нису вам пријатељ… Шта јести за јачање имунитета? Прочитајте овде.

Сан је неопходан

Када се организам исцрпи, онда нема довољно снаге да се бори са патогеним факторима. Особе које спавају само четири часа, производе двоструко мање антитела неопходних за борбу против вируса и бактерија него што је то случај са људима који у сну проведу уобичајених шест до седам сати.

Чистоћа је пола здравља

Током дана смо у контакту са многобројним бактерија на различитим површинама. Јачању имунитета доприносе чисте руке, па их је пре и после јела потребно опрати и дезинфиковати. Осим тога, неопходно је да храна буде у складу са свим хигијенским нормативима. Висока темепратура (пржење, печење и кување) убијају бактерије, али не треба заборавити и на преостале опасности од заразе.

Стрес слаби имуни систем

Стрес је, по свим дефиницијама, емоција а не околност. Напросто, неопходно је наћи начин како  се носити са том емоцијом – нађите време за себе, избегавајте такозване енергетске вампире који вас исцпрпљују и покушајте да идете у сусрет проблему а не да их гурате по тепих. Више здравствених проблема, укључујући и пад имунитета, донеће хроничан стрес услед стрепње да не стигну нови проблеми.

Вежба је неопходна

Здрав живот подразумева физичке активности. Не у рангу врхунских атлета, али далеко од целодневног седења у фотељи или лежања на софи. Вежба ће лако да вас лиши вишка килограма – ако их имате – или да затегне сваки мишић на телу, баш оако како бисте ви то пожелели. Биће вам драго да се видите у огледалу, а организам ће на себи својствен начин да вам каже – велико хвала. Како? Боља циркулација коју ћете на тај начин покренути свакако ће да подстакне рад белих крвних зрнаца која играју јако важну улогу у одбрани организма од болести, а и стрес ако не нестане у потпуности, бар ће се свести на најмању могућу меру.

И смех јача имунитет

Да ли знали да имунитет зависи од расположења? Особе које гледају на свет са више оптимизма и које се више смеју, имају знатно бољи имунитет од оних које су тмурне.

Здрав начин живота – непревазиђен лек

Није довољно закачити се само за једну намирницу и веровати да ћете тиме да решите проблем. Оптимизам јесте добра ствар али у разумним количинима. Најбољи начин како побољшати имунитет јесте да прихватите здрав начин живота. Једите праве намирнице, а не њихове прерађевине, вежбајте, крећите се, дружите се, смејте се…

Провести неки тренутак на хладноћи неће допринети томе да се разболите, да зарадите вирус и бактерије и уништите имунитет. Зима и јесен јесу сезона грипа, вируса и прехлада, али не зато што је напољу хладније време, већ зато што много више времена проводите унутра. Хладно време не погодује развоју бактерија и вируса, али непроветрене просторије и гужва у њима су готово идеални услови за то.