gif

Власта Велисављевић, са 94 године најстарији је активни глумац

Властимир Власта Велисављевић, српски је позоришни, телевизијски и филмски глумац са, слободно можемо да кажемо, најдужим стажом. Иако је данас напунио 94 године, и даље се не сматра пензионером

Властимир Велисављевић је рођен 28. јула 1926. године у Београду. Глумом је почео да се бави са 12 година, тачније 1938. и то у Народном позоришту на сцени Мањежа. На том месту је, у то доба, било позориште Рода које је водила чувена Гита Предић. Па и данас, са пуних 94 лета, Власта редовно вози аутомобил, излази на позорницу, стаје пред камере – фимлске и телевизијске… И све то ради са толико енергије даа би и далеко млађе колеге могле да му позавиде. И не само колеге.

Током рата

Власта je током Другог светског рата, 1943. године, био ухапшен и одведен у нацистички логор Дортмунд Херде, у коме је био приморан да обавља тешке физичке послове. Из логора је успео да побегне, уз помоћ једног од мајстора у фабрици.  Он ми је, наиме, дао немачку пропусницу, захваљујући којој је успео да стигне назад у Београд. Сцена достојна акционог филма са срећним завршетком. Пре Другог светског рата, Властимир је продавао дневни лист Политика и тако зарађивао први новац.

Голи оток

После рата, Власта је са неколико другова покушао да побегне у Америку. Лоша одлука са тешким последицама. Био је ухваћен и моментално спроведен у затвор на Ади Циганлији, из којег је недуго потом пуштен. Али не да би наставио нормалним животом – провео је и три године у затвору на Голом отоку, где је одведен 1950. пошто што су код њега, наводно, пронашли руске књиге које су тада биле забрањене. Наравно, свима је јасно да су та дела припадала стаљинистичкој доктрини а Власта је – ни крив ни дужан, осуђен по том, у то врме најлакшем „трику“ за уклањање неподобних и непослушних људи.

Према његовим речима, он није желео да изда кума, пуковника ЈНА, којег су оптуживали да је Стаљиниста. Када је у Србији донет закон о рехабилитацији, Власта је поднео захтев, па је рехабилитован као заточеник Голог отока.

Приликом хапшења, био је студент треће године Позоришне академије у Београду. Управо на тој образовној институцији касније је и дипломирао у класи Мате Милошевића. Студирао је на класи заједно са Оливером Марковић, Ђузом Стојиљковићем, Предрагом Лаковићем, Михаилом Викторовићем и другима.

Глумачки дани

Глумом је почео да се бави 1938. године, са само 12 година, на сцени Мањежа, Народног позоришта у Београду. У каријери је остварио готово невероватан број улога – око 350, у позоришту, на филму и телевизији. Сарађивао је са бројним редитељима, а његове реплике препричавају се и дан данас, међу свим генерацијама.

Млађи су га запамтили по улози баба Нате у филму Мала ноћна музика, а љубитељи позоришта по томе што је више од 1.600 пута са колегама на сцени ЈДП-а играо представу Буба у уху. Ипак, најширу популарност стекао је улогом магистра Ђорђевића у серији Бољи живот. Власта је доживотни почасни је члан Југословенског драмског позоришта у Београду.

Три пута се женио и има ћерку Дубравку, из првог брака. Господине Властимире – срећан рођендан, па да га обележавамо још дуго, дуго…