gif

Er Srbija obustavila letove iz Kraljeva

Domaći avio prevozilac, zbog aktuelne zdravstvene situacije, neće leteti iz Kraljeva do Glavnog grada Austrije do 28. marta naredne godine

Stanovnici Kraljeva, Čačka, Gornjeg Milanovca, Kragujevca, Kruševca, Užica, Jagodine, Novog Pazara i svih mesta koja gravitiraju kraljevačkom aerodromu udaljenom 15 kilometara od tog grada, neće moći da lete do Beča sve do početka naredne sezone. Dakle do 28. marta 2021, i to pod uslovom da se do tada značajno promeni situacija izazvana novim virusom. Na bolje, naravno.

Time su pogođeni i svi naši ljudi koji žive i rade u Beču, jer će put do svog rodnog mesta umesto za tek nešto više od sat vremena, morati da zamene alternativnim rešenjima koja traju višestruko duže. Sa zadržavanjima na granici, možda čak i do 10 časova.

Privremenim ukidanjem avio linije Kraljevo – Beč, trpeće ne samo putnici turisti koji žele da posete Kopaonik ili Vrnjačku Banju, već i privreda.

Šta se nalazi na sajtu?

Kako se vidi na zvaničnom sajtu kraljevačkog aerodroma, obustavljene su sve rezervacije karata do pomenutig datuma. Da podsetimo, Er Srbija je obustavila letove iz Kraljeva nakon početka pandemije i od tada se nije vratio ni jedan let do glavnog grada Austrije. Takođe nisu nastavljeni letove iz Kraljeva do Soluna.

Prvi let iz Kraljeva za Beč obavljen je 17. decembra 2019. godine, i to pet meseci po otvaranju aerodroma Morava. U naredna tri meseca, avionska linija je saobraćala dva puta nedeljno, ali je 12. marta ove godine zbog pandemije koronavirusa, obustavljena.

Aerodrom Morava, poznat i kao aerodrom Lađevci, nalazi se u dolini Zapadne Morave, u mestu Lađevci, na teritoriji grada Kraljeva. Jedan deo aerodroma je vojni dok je drugi sa terminalom, civilni aerodrom Morava. Lociran je u mestu Tavnik, na 15 kilometara od centra Kraljeva.

Istorijat kraljevačkog aerodroma

Vojni aerodrom kod Kraljeva izgrađen je 1967. godine. Prva jedinica na ovom aerodromu bila je 235 lovačko-bombarderska eskadrila, opremljena avionima tipa F-84 Tanderdžet.

Najveći broj letelica na Lađevcima bio je prisutan 1992. godine kada su u Kraljevo prebazirane eskadrile 98 puka povučenog iz Skoplja, kao i 353. izviđačka eskadrila i 240. lovačko-bombarderska eskadrila iz Mostara.

Dana 5. oktobra 2011. na kraljevački aerodrom Morava sleteo je prvi civilni avion, čime je ovaj, ranije isključivo vojni aerodrom, počeo da funkcioniše kao mešovita vojno – civilna vazdušna luka. Među putnicima na tridesetominutnom letu iz Beograda bili su tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar ekonomije i razvoja Nebojša Ćirić.

Od 2017. godine, Aerodrom Morava je pokazao potencijal da postane međunarodni aerodrom ako se ulože dodatni napori. Vlada Srbije je otvorila aerodroma 28. juna 2019 godine. Ovo je, inače, treći komercijalni aerodromom u Srbiji, posle Beograda i Niša. Viz-er je prethodno pokazao interesovanje da opslužuje Aerodrom Morava, a iz te kompanije je naglašeno da se pažljivo prati razvoj aerodroma, i razmatraju potencijalne linije ka evropskim i drugim gradovima sa kojima ova mađarska kompanija obavlja letove.

Redovne linije

Uređenjem poletno-sletne staze i aerodromske zgrade doneta je odluka i raspisan tender za letove sa Kraljevačkog aerodroma Morava. Na tenderu je pobedila domaća avio-kompanija, Er Srbija i prvi komercijalni let do Beča obavljen je 17.12.2019. godine, sa avionom ATR-72. Do Beča redovne linije su, do obustavljanja saobraćaja, obavljane utorkom i petkom sa polaskom u 07:55 sa Kraljevačkog aerodoma.