gif

Ер Србија обуставила летове из Краљева

Домаћи авио превозилац, због актуелне здравствене ситуације, неће летети из Краљева до Главног града Аустрије до 28. марта наредне године

Становници Краљева, Чачка, Горњег Милановца, Крагујевца, Крушевца, Ужица, Јагодине, Новог Пазара и свих места која гравитирају краљевачком аеродрому удаљеном 15 километара од тог града, неће моћи да лете до Беча све до почетка наредне сезоне. Дакле до 28. марта 2021, и то под условом да се до тада значајно промени ситуација изазвана новим вирусом. На боље, наравно.

Тиме су погођени и сви наши људи који живе и раде у Бечу, јер ће пут до свог родног места уместо за тек нешто више од сат времена, морати да замене алтернативним решењима која трају вишеструко дуже. Са задржавањима на граници, можда чак и до 10 часова.

Привременим укидањем авио линије Краљево – Беч, трпеће не само путници туристи који желе да посете Копаоник или Врњачку Бању, већ и привреда.

Шта се налази на сајту?

Како се види на званичном сајту краљевачког аеродрома, обустављене су све резервације карата до поменутиг датума. Да подсетимо, Ер Србија је обуставила летове из Краљева након почетка пандемије и од тада се није вратио ни један лет до главног града Аустрије. Такође нису настављени летове из Краљева до Солуна.

Први лет из Краљева за Беч обављен је 17. децембра 2019. године, и то пет месеци по отварању аеродрома Морава. У наредна три месеца, авионска линија је саобраћала два пута недељно, али је 12. марта ове године због пандемије коронавируса, обустављена.

Аеродром Морава, познат и као аеродром Лађевци, налази се у долини Западне Мораве, у месту Лађевци, на територији града Краљева. Један део аеродрома је војни док је други са терминалом, цивилни аеродром Морава. Лоциран је у месту Тавник, на 15 километара од центра Краљева.

Историјат краљевачког аеродрома

Војни аеродром код Краљева изграђен је 1967. године. Прва јединица на овом аеродрому била је 235 ловачко-бомбардерска ескадрила, опремљена авионима типа F-84 Тандерџет.

Највећи број летелица на Лађевцима био је присутан 1992. године када су у Краљево пребазиране ескадриле 98 пука повученог из Скопља, као и 353. извиђачка ескадрила и 240. ловачко-бомбардерска ескадрила из Мостара.

Дана 5. октобра 2011. на краљевачки аеродром Морава слетео је први цивилни авион, чиме је овај, раније искључиво војни аеродром, почео да функционише као мешовита војно – цивилна ваздушна лука. Међу путницима на тридесетоминутном лету из Београда били су тадашњи председник Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац и министар економије и развоја Небојша Ћирић.

Од 2017. године, Аеродром Морава је показао потенцијал да постане међународни аеродром ако се уложе додатни напори. Влада Србије је отворила аеродрома 28. јуна 2019 године. Ово је, иначе, трећи комерцијални аеродромом у Србији, после Београда и Ниша. Виз-ер је претходно показао интересовање да опслужује Аеродром Морава, а из те компаније је наглашено да се пажљиво прати развој аеродрома, и разматрају потенцијалне линије ка европским и другим градовима са којима ова мађарска компанија обавља летове.

Редовне линије

Уређењем полетно-слетне стазе и аеродромске зграде донета је одлука и расписан тендер за летове са Краљевачког аеродрома Морава. На тендеру је победила домаћа авио-компанија, Ер Србија и први комерцијални лет до Беча обављен је 17.12.2019. године, са авионом АТР-72. До Беча редовне линије су, до обустављања саобраћаја, обављане уторком и петком са поласком у 07:55 са Краљевачког аеродома.