gif

Nikola Tesla – genije svetskih razmera

Na današnji dan, 10. jula, pre tačno 164 godine, rodio se junak svetske nauke, Srbin Nikola Tesla. Pronalazač, elektro i mašinski inženjer ali i futurista, radom i delima zadužio je čitavo čovečanstvo, možda kao niko drugi

Jedan od najvećih mozgova ne samo svog već i svih vremena, Nikola Tesla, čovek je i naučnik koji se rađa jednom u ne 100, već možda i svih hiljadu godina. Imali smo sreću da je pripadnik našeg naroda, Srbin, po kome nas – između ostalih – prepoznaju u bilo kom delu planete.

Nikola Tesla je, dakle, rođen 10. jula 1856. godine po novom, odnosno 28. juna po starom kalendaru. Mesto rođenja – Smiljan, selo na području današnje Like (Hrvatska).

Detinjstvo, mladost i porodica

Nikola je bio četvrto od petoro dece oca Milutina, srpskog pravoslavnog sveštenika, i majke Georgine. Teritorija na kojoj je ugledao ovaj svet bila je Vojna krajina Austrijskog carstva, nedaleko od granice sa Osmanskim carstvom.

Tesla je kršten je u srpskoj pravoslavnoj Crkvi Svetog Petra i Pavla u Smiljanu. Ime Nikola je dobio po dedama – sa očeve imajčine strane. Obojica su se, naime, zvali Nikola. Dete je bilo bolešljivo i slabo pa su krštenje zakazali mimo običaja, sutradan po rođenju, bojeći se da neće preživeti, a nije dobro da čeljade Bogu na istinu ode nekršteno.

Krštenje deteta obavio je pop Toma Oklopdžija, u crkvi Svetog Petra i Pavla u Smiljanu. Kum na krštenju bio je Milutinov prijatelj, kapetan Jovan Drenovac. U crkvenim knjigama je zapisano crkvenoslovenskim jezikom da je dete dobilo ime Nikolaj. Nikolin otac bio je nadareni pisac i poeta koji je imao bogatu biblioteku u kojoj je i Nikola provodio detinjstvo čitajući i učeći strane jezike.

Nikolina majka bila je vredna žena s mnogo talenata. Bila je vrlo kreativna i svojim izumima olakšavala je život na selu. Smatra se da je Nikola Tesla upravo od majke nasledio sklonost ka istraživačkom radu. Teslini roditelji su, osim njega, imali sina Daneta i kćerke Angelinu i Milku, koje su bile starije od Nikole, i Maricu, najmlađe dete u porodici Tesla.

Dane je poginuo pri padu s konja kad je Nikola imao pet godina i to je ostavilo veliki trag u porodici. Dane je smatran izuzetno obdarenim, dok se za Nikolu – avaj – verovalo da je manje inteligentan. Veruje se da je Danetova smrt osnovni razlog što otac Milutin dugo nije pristajao da mu dozvoli da pohađa tehničku školu daleko od kuće.

Polazak u školu

Prvi razred osnovne škole Nikola Tesla pohađao je u rodnom Smiljanu. Otac Milutin rukopoložen je za protu u Gospiću, pa se porodica preselila u to mesto 1862. godine. Preostala tri razreda osnovne škole i trogodišnju Nižu realnu gimnaziju, Nikola Tesla završio je u Gospiću.

Tu je Nikola prvi put skrenuo pažnju na sebe kada je jedan trgovac organizovao vatrogasnu službu. Na pokaznoj vežbi kojoj je prisustvovalo mnoštvo stanovnika tog mesta, vatrogasci nisu uspeli da ispumpaju vodu iz reke Like. Stručnjaci su pokušali da otkriju razlog zašto pumpa ne vuče vodu, ali bezuspešno. Tesla, koji je tada imao sedam ili osam godina, je instiktivno rešio problem ušavši u reku i otčepivši drugi kraj creva. Zbog toga je slavljen kao heroj dana.

Nikola se teško razboleo na kraju trećeg razreda, 1870. godine. S jeseni je otišao u Rakovac kraj Karlovca da završi još tri razreda Velike realke. Maturirao je 24. jula 1873. godine u grupi od svega sedam učenika sa vrlo dobrim uspehom jer je iz nacrtne geometrije bio jedva dovoljan.

Tada je imao 17 godina. Posle položene završene mature, vratio se u Gospić i već prvi dan razboleo od kolere. Bolovao je devet meseci. U tim nesrećnim okolnostima, Nikolu nije napuštala bistroumnost pa je takvu situaciju iskoristio i uspeo da ubedi oca da mu obeća da će ga, umesto na bogosloviju, upisati na studije tehnike.

Studije

Pošto je ozdravio, otac ga je poslao kod ujaka, prote Tome Mandića, u Tomingaj kod Gračaca, da boravkom na selu i planini prikuplja snagu za napore koji ga očekuju. Studije elektrotehnike započeo je 1875. – dve godine posle mature. Sa 19 godina, upisao se na Politehničku školu u Gracu, u južnoj Štajerskoj, teritoriji koja danas pripada Austriji.

Spavao je veoma malo, svega četiri sata dnevno, a sve slobodno vreme provodio je učeći. Ispite je polagao samo sa najvišim ocenama. Još tada ga je zainteresovala mogućnost primene naizmenične struje, pa je čitao sve što mu dođe pod ruku. To se našlo i 100 tomova Volterovih spisa.

Nikola je o sebi pisao: „Pročitao sam mnogo knjiga, a sa 24 godine sam mnoge znao i napamet. Posebno Geteovog Fausta. Zabrinuti za njegovo zdravlje, profesori su slali pisma njegovom ocu u kojima su ga savetovali da Nikolu ispiše sa studija, ukoliko ne želi da se mladi Tesla ubije prekomernim radom.

Posle prve godine studija izostaje stipendija Carsko-kraljevske general-komande (kojom su pomagani siromašni učenici iz Vojne krajine). Dva puta se za stipendiju obraćao slavnoj Matici srpskoj u Novom Sadu: prvi put 14. oktobra 1876, a drugi put prvog septembra 1878. godine. Oba puta je odbijen.

U decembru 1878. godine napustio je Grac i prekinuo sve veze sa bližnjima. Drugovi su mislili da se utopio u Muri. Otišao je u Marburg (Maribor) gde je dobio posao kod nekog inženjera. Bičevi života i nepravde odveli su ga u kocku, ali ga je otac posle višemesečne potrage pronašao i vratio kući. Nedugo potom Nikolin otac je umro. Bilo je to 30. aprila 1879. godine. Nikola je te godine jedno vreme radio kao predavač u gospićkoj realnoj gimnaziji.

Januara 1880. godine, Nikola Tesla je otišao u Prag da prema očevoj želji okonča studije. Tamo nije mogao da se upiše na Karlov univerzitet, a razlog je taj što u srednjoj školi nije učio grčki! Najverovatnije da je slušao predavanja iz fizike i elektrotehnike. Većinu vremena Nikola je provodio je bibliotekama u Klementinumu i narodnoj kavarni u Vodičkovoj ulici.

Sledeće 1881. godine, svestan da njegovi bližnji podnose ogromnu žrtvu zbog njega, rešio je da ih oslobodi tog tereta, pa je napustio studije. Tesla je u autobuiografiji naveo kako je živo i plastično doživljavao momente inspiracije. Od ranih dana je imao sposobnost da u mislima stvori preciznu sliku pronalaska pre nego što ga napravi. Ova pojava se u psihologiji naziva Vizuelno razmišljanje.

Nikola Tesla je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega 112 u oblasti elektrotehnike. Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja — tesla.

Prelazak u večnost

Upokojio se u 87. godini, siromašan i zaboravljen od svih, 7. januara 1943. u sobi jednog hotela u Njujorku. Kako su lik i delo koje je za sobom ostavio Nikola Tesla praktično nemerljivi i vredni svakodnevnog pominjanja, Srpsko Srce priprema serijal članaka i priloga o ovom srpskom velikanu. Pratite nas i saznajte sve detalje o Tesli. Nikola je to zaslužio.