gif

Никола Тесла – геније светских размера

На данашњи дан, 10. јула, пре тачно 164 године, родио се јунак светске науке, Србин Никола Тесла. Проналазач, електро и машински инжењер али и футуриста, радом и делима задужио је читаво човечанство, можда као нико други

Један од највећих мозгова не само свог већ и свих времена, Никола Тесла, човек је и научник који се рађа једном у не 100, већ можда и свих хиљаду година. Имали смо срећу да је припадник нашег народа, Србин, по коме нас – између осталих – препознају у било ком делу планете.

Никола Тесла је, дакле, рођен 10. јула 1856. године по новом, односно 28. јуна по старом календару. Место рођења – Смиљан, село на подручју данашње Лике (Хрватска).

Детињство, младост и породица

Никола је био четврто од петоро деце оца Милутина, српског православног свештеника, и мајке Георгине. Територија на којој је угледао овај свет била је Војна крајина Аустријског царства, недалеко од границе са Османским царством.

Тесла је крштен је у српској православној Цркви Светог Петра и Павла у Смиљану. Име Никола је добио по дедама – са очеве имајчине стране. Обојица су се, наиме, звали Никола. Дете је било болешљиво и слабо па су крштење заказали мимо обичаја, сутрадан по рођењу, бојећи се да неће преживети, а није добро да чељаде Богу на истину оде некрштено.

Крштење детета обавио је поп Тома Оклопџија, у цркви Светог Петра и Павла у Смиљану. Кум на крштењу био је Милутинов пријатељ, капетан Јован Дреновац. У црквеним књигама је записано црквенословенским језиком да је дете добило име Николај. Николин отац био је надарени писац и поета који је имао богату библиотеку у којој је и Никола проводио детињство читајући и учећи стране језике.

Николина мајка била је вредна жена с много талената. Била је врло креативна и својим изумима олакшавала је живот на селу. Сматра се да је Никола Тесла управо од мајке наследио склоност ка истраживачком раду. Теслини родитељи су, осим њега, имали сина Данета и кћерке Ангелину и Милку, које су биле старије од Николе, и Марицу, најмлађе дете у породици Тесла.

Дане је погинуо при паду с коња кад је Никола имао пет година и то је оставило велики траг у породици. Дане је сматран изузетно обдареним, док се за Николу – авај – веровало да је мање интелигентан. Верује се да је Данетова смрт основни разлог што отац Милутин дуго није пристајао да му дозволи да похађа техничку школу далеко од куће.

Полазак у школу

Први разред основне школе Никола Тесла похађао је у родном Смиљану. Отац Милутин рукоположен је за проту у Госпићу, па се породица преселила у то место 1862. године. Преостала три разреда основне школе и трогодишњу Нижу реалну гимназију, Никола Тесла завршио је у Госпићу.

Ту је Никола први пут скренуо пажњу на себе када је један трговац организовао ватрогасну службу. На показној вежби којој је присуствовало мноштво становника тог места, ватрогасци нису успели да испумпају воду из реке Лике. Стручњаци су покушали да открију разлог зашто пумпа не вуче воду, али безуспешно. Тесла, који је тада имао седам или осам година, је инстиктивно решио проблем ушавши у реку и отчепивши други крај црева. Због тога је слављен као херој дана.

Никола се тешко разболео на крају трећег разреда, 1870. године. С јесени је отишао у Раковац крај Карловца да заврши још три разреда Велике реалке. Матурирао је 24. јула 1873. године у групи од свега седам ученика са врло добрим успехом јер је из нацртне геометрије био једва довољан.

Тада је имао 17 година. После положене завршене матуре, вратио се у Госпић и већ први дан разболео од колере. Боловао је девет месеци. У тим несрећним околностима, Николу није напуштала бистроумност па је такву ситуацију искористио и успео да убеди оца да му обећа да ће га, уместо на богословију, уписати на студије технике.

Студије

Пошто је оздравио, отац га је послао код ујака, проте Томе Мандића, у Томингај код Грачаца, да боравком на селу и планини прикупља снагу за напоре који га очекују. Студије електротехнике започео је 1875. – две године после матуре. Са 19 година, уписао се на Политехничку школу у Грацу, у јужној Штајерској, територији која данас припада Аустрији.

Спавао је веома мало, свега четири сата дневно, а све слободно време проводио је учећи. Испите је полагао само са највишим оценама. Још тада га је заинтересовала могућност примене наизменичне струје, па је читао све што му дође под руку. То се нашло и 100 томова Волтерових списа.

Никола је о себи писао: „Прочитао сам много књига, а са 24 године сам многе знао и напамет. Посебно Гетеовог Фауста. Забринути за његово здравље, професори су слали писма његовом оцу у којима су га саветовали да Николу испише са студија, уколико не жели да се млади Тесла убије прекомерним радом.

После прве године студија изостаје стипендија Царско-краљевске генерал-команде (којом су помагани сиромашни ученици из Војне крајине). Два пута се за стипендију обраћао славној Матици српској у Новом Саду: први пут 14. октобра 1876, а други пут првог септембра 1878. године. Оба пута је одбијен.

У децембру 1878. године напустио је Грац и прекинуо све везе са ближњима. Другови су мислили да се утопио у Мури. Отишао је у Марбург (Марибор) где је добио посао код неког инжењера. Бичеви живота и неправде одвели су га у коцку, али га је отац после вишемесечне потраге пронашао и вратио кући. Недуго потом Николин отац је умро. Било је то 30. априла 1879. године. Никола је те године једно време радио као предавач у госпићкој реалној гимназији.

Јануара 1880. године, Никола Тесла је отишао у Праг да према очевој жељи оконча студије. Тамо није могао да се упише на Карлов универзитет, а разлог је тај што у средњој школи није учио грчки! Највероватније да је слушао предавања из физике и електротехнике. Већину времена Никола је проводио је библиотекама у Клементинуму и народној каварни у Водичковој улици.

Следеће 1881. године, свестан да његови ближњи подносе огромну жртву због њега, решио је да их ослободи тог терета, па је напустио студије. Тесла је у аутобуиографији навео како је живо и пластично доживљавао моменте инспирације. Од раних дана је имао способност да у мислима створи прецизну слику проналаска пре него што га направи. Ова појава се у психологији назива Визуелно размишљање.

Никола Тесла је аутор више од 700 патената, регистрованих у 25 земаља, од чега 112 у области електротехнике. Једини је Србин по коме је названа једна међународна јединица мере, јединица мере за густину магнетног флукса или јачину магнетног поља — тесла.

Прелазак у вечност

Упокојио се у 87. години, сиромашан и заборављен од свих, 7. јануара 1943. у соби једног хотела у Њујорку. Како су лик и дело које је за собом оставио Никола Тесла практично немерљиви и вредни свакодневног помињања, Српско Срце припрема серијал чланака и прилога о овом српском великану. Пратите нас и сазнајте све детаље о Тесли. Никола је то заслужио.