gif

Svetska nagrada za 3 (tri) srpske rakije

Savez proizvođača rakije Srbije, objavio je da su domaće rakije iz tri destilerije, članice Nacionalne asocijacije proizvođača rakije pod nazivom Srpska rakija, dobile priznanja na Međunarodnom takmičenju za vina i alkoholna pića u Londonu IWSC - International Wine & Spirit Competition

Nagrade su osvojile rakije iz destilerija Tok, Stara Sokolova i Ognjena, u konkurenciji više od 3.000 uzoraka jakih alkoholnih pića iz više od 90 zemalja sa svih kontinenata, navedeno je u saopštenju.

Veliki žiri međunarodnih stručnjka dodelio je destileriji Tok dve srebrne medalje za rakije od šljive, stare četiri i pet godina.

Stara Sokolova, šljivova prepečenica stara 12 godina, takođe je nagrađena srebrnom, a sedam godina stara šljivovica istog proizvođača RB Global iz Užica bronzanom medaljom.

Bronzana medalja pripala je i rakiji od jabuke staroj osam godina brenda Ognjena, koju proizvodi preduzeće Braća Tomašević iz Prijepolja.

IWSC postoji već 51 godinu i smatra se jednim od najznačajnijih svetskih takmičenja za ocenu kvaliteta vina i alkoholnih proizvoda.

U toku godine više od 400 svetskih stručnjaka sedam meseci ocenjuje kvalitet u raznim kategorijama alkoholnih pića, a nagrade koje se dodeljuju na ovom konkursu predstavljaju visoka priznanja u industriji alkohola, navedeno je u saopštenju.

Realno gledajući, Srbija poseduje mnogobrojne destilerije koje bi mogle da „oduvaju“ sve svetske proizvođače alkoholnih pića. Razlog tome je činjenica da je pečenje rakije u našim krajevima tradicija koja se neguje stotinama godina.

Pa, onda, zašto naših alkoholnih pića – bilo vina, bilo rakija – nema u tolikim količinama na inostranim tržištima i takmičenjima? Pitanje je jako složeno i potrudićemo se da nađemo adekvatan dgovor na njega.

Realno, Srbija bi mogla da izvozi ogromne količine alkoholnih pića vrhunskog kvaliteta, kada bi se našao način da se zaobiđu i eliminišu administrativni problemi. Tu bi mogla da se uključi i naša dijaspora, preduzetni ljudi koji bi srpske proizvode plasirali na inostrana tržišta.

Uostalom, to rade i Italijani, Francuzi, Španci… i da ne nabrajamo dalje. Ali, pozabaviemo se i tim temama, da spojimo domaće proizvođače i inostrane trgovce. Zato, Srbi naši, pišite nam a mi ćemo Vas rado uputiti na neke od mnogobrojnih privrednika sa ovih prostora. Živeli!