gif

Светска награда за 3 (три) српске ракије

Савез произвођача ракије Србије, објавио је да су домаће ракије из три дестилерије, чланице Националне асоцијације произвођача ракије под називом Српска ракија, добиле признања на Међународном такмичењу за вина и алкохолна пића у Лондону IWSC - International Wine & Spirit Competition

Награде су освојиле ракије из дестилерија Ток, Стара Соколова и Огњена, у конкуренцији више од 3.000 узорака јаких алкохолних пића из више од 90 земаља са свих континената, наведено је у саопштењу.

Велики жири међународних стручњка доделио је дестилерији Ток две сребрне медаље за ракије од шљиве, старе четири и пет година.

Стара Соколова, шљивова препеченица стара 12 година, такође је награђена сребрном, а седам година стара шљивовица истог произвођача РБ Глобал из Ужица бронзаном медаљом.

Бронзана медаља припала је и ракији од јабуке старој осам година бренда Огњена, коју производи предузеће Браћа Томашевић из Пријепоља.

IWSC постоји већ 51 годину и сматра се једним од најзначајнијих светских такмичења за оцену квалитета вина и алкохолних производа.

У току године више од 400 светских стручњака седам месеци оцењује квалитет у разним категоријама алкохолних пића, а награде које се додељују на овом конкурсу представљају висока признања у индустрији алкохола, наведено је у саопштењу.

Реално гледајући, Србија поседује многобројне дестилерије које би могле да „одувају“ све светске произвођаче алкохолних пића. Разлог томе је чињеница да је печење ракије у нашим крајевима традиција која се негује стотинама година.

Па, онда, зашто наших алкохолних пића – било вина, било ракија – нема у толиким количинама на иностраним тржиштима и такмичењима? Питање је јако сложено и потрудићемо се да нађемо адекватан дговор на њега.

Реално, Србија би могла да извози огромне количине алкохолних пића врхунског квалитета, када би се нашао начин да се заобиђу и елиминишу административни проблеми. Ту би могла да се укључи и наша дијаспора, предузетни људи који би српске производе пласирали на инострана тржишта.

Уосталом, то раде и Италијани, Французи, Шпанци… и да не набрајамо даље. Али, позабавиемо се и тим темама, да спојимо домаће произвођаче и иностране трговце. Зато, Срби наши, пишите нам а ми ћемо Вас радо упутити на неке од многобројних привредника са ових простора. Живели!