gif

Volite kafu? Znate li sve tajne njenog pripremanja?

Vremenom, pripremanje kafe je poprimilo potpuno nove dimenzije. Što zbog brzine življenja, što zbog različitih kultura, što zbog pomodarstva... Kako su omiljeni napitak pripremali naši stari, kako su u njemu uživali i na šta naročito treba obratiti pažlju prilikom pripreme „klasične“ kafe?

Kada ste poslednji put u kafiću ili, čak, kafani poručili staru dobru domaću kafu? Neki je nazivaju još i „crnom“ ili „turskom“ (ovo nikako ne poručujte u Grčkoj jer se to tamo naziva domaća ili crna kafa, osoblje vas u najboljem slučaju neće razumeti)… Budimo realni, ako možete da se prisetite tog događaja, spadate u manjinu. Elem, kafa se u stara vremena ispijala na jedan jedini način – u obliku koji danas polako ali sigurno odlazi u zaborav.

Da bi ovaj napitak održali u stanju koji on to zaslužuje, donosimo priču kako se kafa na našim prostorima odvajkada pripremala i konzumirala. Po mnogina, stari način pripreme je, ujedno, i najbolji način za dobijenje ukusnog napitka kome nema premca. Saznajmo zajedno i koje su to najčešće greške u pripremi koje dovode do „ubijanja“ izvornog ukusa kafe.

U domaćoj, crnoj kafi (turska je poseban oblik koji podrazumeva „pečenje“ a ne kuvanje, tako da ćemo ga obraditi nekom drugom prilikom) ima nešto specijalno, nešto što se sve ređe sreće a ima direktne veze sa pripremom. Za dobru domaću kafu neophodna je kvalitetna mešavina, pa prilikom nabavke ne treba da štedite. Upamtite – kafu pripremate zarad ličnog zadovoljstva a ne iz potrebe ili moranja.

Za pripremu domaće crne kafe potrebna je vrela voda, koja nikako ne sme da proključa. Dakle, u džezvi ugrejte vodu do tik pred vrenje, pa je skinite sa ringle. Deo vode odlijte u šoljicu a u ostatak vode u džezvi dodajte mlevenu mešavinu (najidealnije samlevenu u ručnom mlinu jer električni često dovedu do toga da kafa bude „prepečena“) – mera je po jedna bogato napunjena kašičica za svaku šoljicu koja se priprema. Ako volite jaku kafu, dodajte je još malo – po ukusu. Potom, promešajte kafu u džezvi da nestanu sve grudvice i potom je vratite na plotnu. Kada se sadržaj džezve podigne do gornje ivice, sklonite je sa vatre pa dodajte vodu koju ste odlili. Glavni trik je da kada ste sve to odradili, džezvu vratite na ringlu i sačekate da provri. Onda posudu sklonite sa šporeta pa sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Kafa je spremna za serviranje.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kuvanja kafe?

Sitnice čine savršenstvo. Ako želite savršenu kafu, izbegavajte sledeće: nikako je ne mešajte previše, na taj način ćete da joj ubijete ukus. Ako volite bogatu penu i izvorni ukus, nikako ne ostavljajte da se kafa nekoliko puta podigne do vrha džezve. Kada kafu zakuvate i sklonite sa ringle, nikada je dodatno ne mešajte. Time ćete da izmenite ukus ovog napitka. Ako pijete slatku kafu, željenu količinu šećera sipajte u hladnu vodu, pre nego što je zagrejete do tačke kada dodajete kafu. Jedino tako ćete da zadržite pravi ukus i jačinu kafe.

Ostaje da probate i uporedite ukus sa onim koji ste dobijali pre primene ovih pravila. Uvidećete da je ukus potpuno drugačiji, u pozitivnom smislu.