gif

И ја сам тако, па шта ми фали?

Изражавајте деци љубав, нарочито онда када погреше, када хистеришу, када су немогућа, јер ће тако заволети себе

Често чујемо од старијих људи, али и млађих, реченицу која може да се подведе под флоскулу, а гласи: И ја сам тако па шта ми фали?

Па фали ти: самопоуздање, умеће да се каже не, да се избориш се за себе, да не осећаш кривицу, грижу савест, фали ти да не одустајеш, да се не осећаш инфериорно или искомплексирано по много чему, фали ти љубав према другима, фали ти топла реч, емпатија, став, чврстина, одлучност, фали ти да те неко воли и када си најгори или најгора, фали ти јер мораш да правиш разне грешке и да повређујеш најближе да би видео/ла да ли те воле, фали ти физичко здравље, имаш висок или низак крвни притисак, боли те глава, имаш проблем са стомаком и друго.

Данас знамо последице критиковања, ниподаштавања, кажњавања, бурног реаговања, самохендикепирања (лоше ми је од вас, од вас не могу да дођем себи, због тебе ми није добро…) и пренаглашеног реаговања родитеља онда када детету није добро из било ког разлога (најчешће кад је фрустрирано, љуто и када се бори за себе).

Шта предузети?

На родитељу је да смири себе, покуша да разуме, покаже да разуме и да му је стало, да изнесе своје мишљење и не одступи од свог понашања јер разумевањем детету даје љубав коју оно усваја а чврстим ставом му даје сигурност, самопоуздање и границе које, такође, убацује у своју личност.

Бити емпатичан и доследан је формула генерације која у ова времена постају родитељи или то неко време већ јесу, нешто што нисмо могли да научимо од својих родитеља (а они су, опет, доста напора уложили да исправе грешке својих родитеља – грубо физичко кажњавање, поклањање деце, хладноћу, прекомерни и превремени рад…).

То је лепа вест у вези са данашњим родитељством, које је на удару многих критика, нарочито оних који виде само добре стране традиционалног васпитања а лоше стране савременог. Џаспер Џул, породични терапеут, писао је да су мане традиционалних породица те што су оне само споља изгледале добро, док је унутар њих било много патологије.

Данашњи родитељи имају на располагању многобројне едукације и стручњаке који могу да им помогну у изналажењу свог пута и стила родитељства, јер данас не постоји само један начин да васпитавамо децу, данас имамо слободу да градимо начин васпитавања у складу са особинама родитеља и особинама деце. И то је одлична вест, само ако смо спремни да преузмемо одговорност за ту функцију.

Учинимо свет бољим местом, до у бесконачност исправљања нијанси и нијанси својих и туђих грешака…

Мастер психолог и психотерапеут
Сунчица Јовановић