gif

Ivanjdan – rođenje Svetog Jovana Preteče

Ivanjdan, Ivandan, Svitnjak ili Jovan Igritelj, hrišćanski je praznik kojim se obeležava rođenje Svetog Jovana Krstitelja, 7. jula po gregorijanskom, odnosno 24. juna po julijanskom kalendaru

Ovo je praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja, Proroka i Preteče. Rođen je šest meseci pre Gospoda Isusa Hrista, kao dete molitve, od prestarelih roditelja Zaharija i Jelisavete. U životu Svetog Jovana sve je bilo čudno – rođenje, hrana, odeća i vaspitavanje u surovoj judejskoj pustinji. Kada ga je Bog oslovio u pustinji, on odlazi među ljude i počinje da u njihovim dušama priprema staze za dolazak Spasitelja.

Praznik je ustanovljen u IV veku, posle uspostavljanja Božića. Koliko je ovaj praznik poštovan od davnina, vidi se i po listi himnografa koji su pisali Crkvene pesme za njega: Dometije (IV vek), Anatolije (IX vek), Sveti Andrej Kritski, Sveti Jovan Damaskin, monahinja Kasija i vizantijski car Lav Mudri.

Jovan je u reci Jordan krstio Hrista, pa je u narodu poznat i kao Jovan Krstitelj.

Kod Srba, na ovaj dan se stavlja venac od ivanjskog cveća (Ivanjski Venac) na vrata kuće. Manastir Svetog Aleksandra u Orošu je bio posvećen ovom prazniku, dok nije prešao u ruke katolika i preimenovan u Svetog Aleksnadra.