gif

У Торонту се то ради овако

Срби у Канади су прилично активни. Окупљају се, углавном, у цркви Светог Саве у Торонту где негују православље, дају лични допринос очувању српских светиња... А то изгледа овако

Торонто је један од центара у коме има понајвише Срба у Канади. Тамо обитавамо више од једног века, тако да је начин живота, првославна вера, одржавање традиције и свега онога што Србе заиста чини Србима, ма где да су, на јако високом нивоу. Недељна окупљања у цркви Свети Сава су сасвим уобичајена, а активност омладине и младих за пример.

Оно што нарочито треба истаћи су хорске приредбе, попут ове намењене подршци очувању српских светиња и њиховог останка од окриљем матице – Српске православне цркве. Осим одраслих хориста који наступају под називима Кир Стефан и Свети Сава (овај други има „седиште“ у храму Сабора српких светитеља, такође у Торонту), велики акцент се ставља на подмладак који чини хор Цар Лазар.  Сви заједно вредно и марљиво раде како би црквено појење Срба у Торонту било на изузетно високом нивоу.

Хорови Срба из Торонта су надалеко и нашироко познати, а осим у цркви Светог Саве у Торонту и храму Сабора српских светитеља наступају и на многобројним приредбама у организацији Срба из Канаде. Да би се ближе сагледала наша заједница у овом граду, није згорег упознати се са појединостима које представљају основу живота Срба у Канади.

Срби су, наиме, у Торонто пристигли још пре Првог светског рата. Документа казују да нас је тамо било и далеке 1912. године. Сви они, као и они који су пристигли до Другог светског рата – дакле пре 1940. године, боравак у овој далекој земљи сматрали су привременим. Ипак, збивања тих 40-их година минулог века, пореметили су им планове и онемогућили реализацију замишљеног.

Повратак на родну груду, напросто, није био могућ. Онда су, касније, пристигли новодошли чланови, нарочито од 1948. године па на даље. Српска дијаспора у Торонту је утемељена и убрзо почела да добија на броју припадника. Међу њима су били припадници организација Друштва српског народног савеза Плави Јадран – основаног 1927. године, затим чланови огранка српске народне одбране Карађорђе (1942.) и Кола српских сестара Краљица Александра основаног 1941. године.

Сви они су се нашли окупљени трећег октобра 1948. године у хотелу Алпајн са једним изузетно важним циљем – раду на подизању Српског дома који би у почетку био коришћен и за богослужења.

Уз бројне потешкоће и проблеме, чланови Српског дома и цркве коначно су успели да обезбеде средства и купе земљиште за подизање Српског дома и цркве у Торонту. На том истом месту, данас се налази црква Светог Саве, на раскрсници улица Џерард и Ривер. Град Торонто је нашим људима те 1950. године наплатио 5.000 долара за плац, па је 24. августа имање регистровано на име Српски дом и црква у Торонту.

Финансијски услови за доделу кредита, у то време, били су специфични: ништа од новца док се не изаберу представници борда који ће сопственим иметком и угледом гарантовати повраћај средстава и отплату кредита по зацртаном плану. Својим потписима и имовином, за градњу Српског дома и цркве гарантовали су Божидар Марковић, Петар Каралејић, Васа Воларов, Никола Мркобрада и Стеван Ћук.

Годину дана касније, дакле 1951, Његово Краљевско Величанство, Краљ Петар други, на себе је прихватио да буде покровитељ Друштва за подизање Српског дома и цркве у Торонту. Градња је почела 10. јуна 1953, а камен темељац осветио је тадашњи епископ америчко-канадски Дионисије на дан 22. августа 1953. године. Архитектонско решење дома и цркве дао је Петар Поповић, док је за изградњу био задужен Веља Реља. Српски дом у Торонту отворен је приликом прославе Светог Саве, 30. јануара 1954. године.

На Васкрс 1954. први пут је одржана српска православна служба у Српском дому. Српски дом у Торонту осветио је владика доктор Николај Велимировић, трећег септембра 1954. године. Црква Свети Сава у Торонту званично је освећена 22. маја 1955. а обред освећења обавили су надлежни епископ америчко-канадски Дионисије, прота Миодраг Ђурић из Лакаване, Јустинијан Илкић из Монтреала, Никола Стојсављевић са Нијагариних водопада, Алексије Шевченко из Торонта и Бранко Шкаљац из Мејсонтауна. Наредне године освећен је црквени иконостас – рад Симе Темовског, а Српска недељна школа основана је 1956. године, наравно под окриљем цркве Светог Саве.

Како је изгледало обележавање Видовдана у храму Сабора српских светитеља на периферији Торонта – Мисисага, погледајте у видеу који следи: