gif

Ивањдан – рођење Светог Јована Претече

Ивањдан, Ивандан, Свитњак или Јован Игритељ, хришћански је празник којим се обележава рођење Светог Јована Крститеља, 7. јула по грегоријанском, односно 24. јуна по јулијанском календару

Ово је празник рођења Светог Јована Крститеља, Пророка и Претече. Рођен је шест месеци пре Господа Исуса Христа, као дете молитве, од престарелих родитеља Захарија и Јелисавете. У животу Светог Јована све је било чудно – рођење, храна, одећа и васпитавање у суровој јудејској пустињи. Када га је Бог ословио у пустињи, он одлази међу људе и почиње да у њиховим душама припрема стазе за долазак Спаситеља.

Празник је установљeн у IV веку, после успостављања Божића. Колико је овај празник поштован од давнина, види се и по листи химнографа који су писали Црквене песме за њега: Дометије (IV век), Анатолије (IX век), Свети Андреј Критски, Свети Јован Дамаскин, монахиња Касија и византијски цар Лав Мудри.

Јован је у реци Јордан крстио Христа, па је у народу познат и као Јован Крститељ.

Код Срба, на овај дан се ставља венац од ивањског цвећа (Ивањски Венац) на врата куће. Манастир Светог Александра у Орошу је био посвећен овом празнику, док није прешао у руке католика и преименован у Светог Алекснадра.