gif

Како избећи замагљивање наочара

Актуелна ситуација, обавеза ношења заштитних маски и влага у ваздуху, довели су до стварања једног проблема – замагљивања наочара скоро код свих који их носе. Како то спречити?

Овога пута не желимо да дискутујемо о томе у којој мери маске спречавају заражавање а у којој не. Чињеница је да су људи у обавези да их носе на свом јавним местима, и већина то и чини.

Да ли сте приметили проблем који се јавља уласком у затворени простор из хладног отвореног простора? Ако носите наочари, свакако да јесте, ако их не носите, можда сте приметили масу људи која их брише.

Разлог због кога се то дешава је што маске спречавају топао и влажан ваздух издаха да се распрши околином, па му је једини „издув“ навише, ка наочарима. Влага из издаха се, тада, кондензује на хладним стаклима наочара и – замагљује их.

Таква ситуација је непријатна, иритирајућа, потенцијално опасна јер је неопходно прљавим, можда и контаминираним рукама додиривати маску, лице и наочаре. Можда се и „закуцате“ у некога или нешто? За овај евидентни проблем постоји неколико једноставних решења. Да видимо шта то може да помогне.

Купујте маске са металном трачицом

Лабаво постављена маска око носа, загарантовно доводи до магљења наочара. Зато, покушајте да набавите оне које имају флексибилну металну трачицу у горњем делу. Она служи за прилагођавање облика маске носу и контурама лица, тако да горњи део маске чврсто належе и „дихтује“, па на тај начин ваздух из носа и уста не може да се креће на више, већ ће кроз предњи део маске изаћи напоње.

Ако маска, пак, нема флексибилну трачицу за прављење „моста“, њега можете да направите помоћу увијача или жице са чистача за цеви, које ћете причврстити на горњи део маске.

Следећа испомоћ је да маску фиксирте подвлачењем под наочаре, тако да оне належу на маску и држе је чврсто приљубљену уз лице и нос. Ефекат је исти. На тај начин издисај би требало да прескочи стакла наочара.

Вода и сапун као превенција

Уколико нисте набавили посебно средство за премазивање стакала наочара против замагљивања, једно од могућих решања проблема је испирање стакала у благом раствору сапуна у млакој води. Када сте стакла премазали раствором, најбоље је да наочаре оставите на топлом месту да се саме осуше. На тај начин, сапун ће да остави јако танак слој који ће да онемоугући замагљивање наочара. За овај процес, користите најобичнији сапун, без икаквих примеса или лосиона који ће замастити стакла и додатно искомпликовати ситуацију.

Марамица унутар маске

Још једно од решења против замагљивања стакала на наочарима је постављање марамице (може и папирне) испод маске, при самом врху на коме се налази мост који се поставља преко носа. Марамица ће да упије вишак влаге и спречи њено продирање у зону стакала. Тиме, нема ни магљења.

Спреј против магљења

На тржишту може да се нађе и средство предвиђено за прскање стакала подложних магљењу. Нека су мање, нека више ефикасна, али да ли помажу… Гаранција не постоји. Такве производе осим у апотекама и самопослугама, можете да потражите и у продавницама аутоделова, јер их возачи користе за припрему стакала на аутомобилима у ситуацијама када је велика влажност ваздуха.

Механичка регулација протока ваздуха

Једно од решења је да одмакнете наочаре од очију и лица колико год је то механички могуће. Таке ћете отворити пут топлом и влажном ваздуху који неће долазити у додир са стаклима. Бар не у толикој мери.

Како се стакла буду аклиматизовала на температуру околине, смањиће се и магљење, али то може да потраје. Колико? Зависи од процента влажности ваздуха и разлике у температури између спољашњости и унутрашњости објекта. Па чак можда и просторија у њему. Температура ваздуха у тржим центрима може да варира, нарочито између локала са једне стране и ходника односно степеника са друге стране. Било како било, сви они који носе наочаре, сусрешће се са овим проблемом свакодневно, ма где се налазили. Надамо се да смо Вам барем мало помогли у решавању овога проблема. Чувајте се, у сваком случају.