gif

Храном против стреса

Савремена свакодневица доводи нас на ивицу лудила, стреса и многих других негативних емоција. То није здраво, а помоћ се често налази у – храни

Чињеница да су међу најпродаванијим лековима у Србији они против стреса и депресије, довољно говори о стању људске психе на овим просторима. Разлози су различити – од љубавних и финансијских проблема, преко онх везаних за децу, родитеље, колеге на послу, па до ситница попут нестанка Интернета онда када је то баш важно и слично.

Све у свему, Срби лако посежу за медикаментима разноразних врста и намене. И то обично без консултације са стручњацима – лекарима. Да ли постоји алтернатива за хемијске производе? Наравно! Неко јако паметан је давних дана рекао да је природа створила лек за сваку бољку, само га треба препознати. На основу тих и сличних савета, потрудили смо се да Вам представимо природне лекове против стреса, који су осим ефикасности и укусни. Не верујете? Кренимо у малу авантуру кроз кухињску лабораторију.

Стрес нестаје уз јужно воће

Скор да не постоји биће на планети које не воли слаткише. Они природни су најздравији, па конзумирање воћних плодова за ужину може да буде добар и ефикасан начин за борбу против стреса. Зато, ако нисте код куће, а стигне Вас нервоза, трк до прве самоуслуге по банане. Авокадо је, ипак, мало теже конзумирати на улици. Напоменимо и то да стрес у одређеним сиуацијама и интензитету може да буде мотивишући и помогне нам да напредујемо у ономе што радимо или волимо. Али, треба знати и то, да ако се на стрес не реагује на прави начин, он угрожава здравље.

Шта је окидач за стрес

Свако од нас је особа за себе и на различите надражаје реагује на себи својствен начин. Тако је и код стреса – свако има другачији окидач. На основу једног истраживања спроведног у Америци, чак 40 одсто људи као узрок стреса наводи посао. Ништа чудно. Бесни шефови, љубоморне и намргођене колеге које гледају када и како могу да Вам подметну ногу, да Вас цинкаре или направе било коју другу смицалицу… све то „стресира“ нормалног човека.

Међутим, наука јасно говори да стрес може да дође изнутра. Дакле, сами себе можемо да доведемо у ситуацију која потенцијално може да буде опасна по здравље. Да конкретизујемо ствар – стална брига и секирације, могу да буду погубне по здравље и изазову многобројне опасне болести.

Како организам реагује на стрес

Човечији организам за сваку ситуацију има одговор у виду реакције која је супротна оној страној која угрожава његово здравље. У таквим ситуацијама, наше тело по аутоматизму ослобађа такозване катехоламине. То су хормони одговорни за процену да ли од опасности треба побећи или се ухватити у коштац с њом и борити се. Управо због тога скаче и ниво адреналина у крви, пулс се увећава, дах убрзава, лучење зноја је приметније а мишићи улазе у стање приправности за акцију – постају напетији него то је то у нормалним ситуацијама.

Ако осећате симптоме стреса дуже од седам дана, онда може да се каже да патите од хроничног стреса. Ово води ка озбиљнијим проблемима са здрављем, јер хормони стреса могу да изморе тело и онемогуће његову адекватну борбу против спољних агенаса, бактерија, вируса и ко зна чега још.

Воће и стрес

Поред медикамената, у борби против стреса могу да помогну и разноразне вежбе. На пример оне везане за дисање. Али, ретко ко да је свестан чињенице да воће умањује интензитет и симптоме стреса. Да, баш тако. Међу воће које се препоручује у таквим ситуацијама спадају авокадо и банане. Али, како они то помажу?

Банане и авокадо су богати витамином Б6. Вероватно знате да сваки витамин Б групе има специфичну функцију у људском телу. Те улоге варирају од подршке регенерацији ДНК до производње крви. Постоје витамини Б групе који помажу у измени облика енергије, што помаже телесним системима када је потребно да реагују на стрес.

Витамин Б6 помаже у одржавању нервног система здравим. Када је здрав, он се боље бори против стреса. А ево и неколико укусних рецепата за борбу против стреса.

Банана са чоколадним преливом

Банане садрже много више од витамина Б6. Богате су и амино-киселином триптофаном, која се у телу трансформише у серотонин, односно хормон среће. Серотонин помаже у опуштању и опоравку од нервозе. Када се банана комбинује са чоколадом, ужина је двоструко ефектнија. Чоколада, такође, има позитивне неуролошке ефекте који помажу против стреса. Дакле, један банана сплит дневно значи више од шаке лекова.

Сендвич од авокада

Ово је још један начин да се брзо подигну расположење и енергија. Осим витамина Б6, авокадо садржи и тирозин, који помаже у производњи допамина. Допамин је неуротрансмитер и хормон који се такође често повезује са добрим расположењем.

Да бисте направили сендвич са авокадом, све што вам треба је нарезани авокадо, две кришке хлеба, парадајз, јаја и сир. Наравно, састојке можете да комбинујете, додајете и одузимати их по свом укусу. Авокадо се, иначе, често комбинује са сланим намирницама.

Шта на крају

Дакле, није све у продуктима фармације. Природа се одавни побринула да нас снабде са сим неопходним намирницама, хемијским елементима и разноразним састојцима који добро комбиновани представљају савршен лек за све шта човека може да стрефи. Тако, уместо да студирамо фармацију и обилазимо апотеке у потрази за спасом од савремених пошасти, требало би мало више да се посветимо природи, биљу, травама, воћу, поврћу и свемо ономе што има предзанк природно. На крају крајева, шетња (непрсканим) пољима и ливадама је још један од начина у борби против стреса. Док тражимо оно што нам организам иште, уједно и вежбамо и физички смо активни.

Значи, када сте нервозни, за почетак кажите себи – пријатно. Онда се баците на један од предложених рецепата. Да шкоди никако не може, да помогне – врло вероватно.