gif

Колико смо безбедни од коронавируса у аутомобилу?

Ево кратке препоруке у неколико корака, како да током пандемије КОВИДА-19 будете безбедни током вожње у таксију или властитом четвороточкашу

Иако нам је свима редуковано и ограничено кретање, вожња аутомобилом је добила потпуно нову димензију. Наиме, укидањем јавног превоза (из свима добро познатих разлога које није потребно посебно наглашавати), могућност транспорта из тачке А у тачку Б изводиво је једино пешке (за краће дистанце) или аутомобилом – било личним или таксијем. Питање које се логично намеће јесте да ли смо и колико безбедни током оваквих вожњи? Ево неколико савета који свакако могу да допринесу спречавању заражавања и ширења заразе. Кренимо од „унутрашњости“, односно онога што можемо да учинимо сами за себе али и за сапутнике.

Површине у аутомобилу, односно материјали од којих су оне направњене, јако су погодно тле на којима вирус може да опстане дуже него на отвореном и – тако – зарази путнике у аутомобилу. Због тога, препоручују се следеће мере:

  • Ако је икако могуће, својим возилом путујте сами без сапутника
  • Ако то није могуће, заштитите себе и сапутнике неким од препоручених средстава, маскама и рукавицама. Потрудите се да нико од путника међусобно нема никаквих директних контаката. Ако се возите таксијем, поред ових мера потрудите се да седите на задњем седишту, са десне стране, како би осигурали што је могуће већу удаљеност од возача.
  • Дезинфикујте унутрашњост аутомобила, са посебном пажњом на површине које се најчешће додирују. После дезинфекције, не заборавите да оперете руке. Детаљно.
  • И током вожње и током дезинфекције возила, обавезно користите заштитна средства – маске и рукавице.
  • Гориво и сва остала плаћања везана за експлоатацију возила обављајте безготовински, ако је то икако могуће. Употребљавајте платне и кредитне картице, мобилне апликације за плаћање и слично.

Даље, треба обратити пажњу на само возило, а ево и тачака које треба третирати са посебном пажњом. За дезинфекцију аутомобила и његове унутрашњости можете да користите класична дезинфекциона средства која се продају у апотекама – алкохол, асепсол и друго као и магичну или фину памучну крпу.

Са спољашње стране неопходно је да дезинфикујете кваке на вратима, оквире врата, поклопац пртљажника и ручке на њему. Третирајте и остале површине на каросерији које ћете додиривати – поклопац отвора за доливање горива, хаубу мотора, можда спољашња огледала… Ово је нарочито важно за таксисте и све оне који се баве превозом путника.

Унутрашњост возила је далеко значајнија и захтева посебну пажњу. Кренимо редом: обруч управљача је површина која се држи у руци током целе вожње, тако да на њега треба обратити посебну пажњу. Следи ручица мењача – мануелног или аутоматског, свеједно. Ручна кочница или дугме електричне „ручне“ је следећа површина коју треба дезнфиковати. Ручице за отварање и затварање врата, као и команде аудио система и инфотејнмента, тастери за отварање и затварање прозора су – такође – јако важне, па и њих треба детаљно очистити. Ручице око управљача (показивачи правца, светла, брисачи…) захтевају вашу пажњу приликом дезинфекције унутрашњости возила, баш као и површине за ослањање руку, подешавање седишта, оквири врата…

Када све наведене површине дезинфикујете на адекватан начин и придржавате се препорука струке, немате разлога за бригу. Савремени аутомобили су опремљени хепа филтером за пречишћавање ваздуха који улази у кабину возила, који ако је нов осигурава минимум пречишћавања ваздуха да би он био безбедан за удисање. Дакле, уз мало бриге, у аутомобилу сте безбедни, мада се и даље препоручује што је могуће мање кретања и контаката са другим људима. Биће времена за вожњу и уживање, сада хајде да се заједничким снагама изборимо против пошасти савременог света, на начин како се то свакодневно препоручује у средствима јавног информисања. Мало самодисциплине може много да допринесе бољитку, бржем савладавању вируса и повратка на нормалу. Живи и здрави били!