gif

Koliko smo bezbedni od koronavirusa u automobilu?

Evo kratke preporuke u nekoliko koraka, kako da tokom pandemije KOVIDA-19 budete bezbedni tokom vožnje u taksiju ili vlastitom četvorotočkašu

Iako nam je svima redukovano i ograničeno kretanje, vožnja automobilom je dobila potpuno novu dimenziju. Naime, ukidanjem javnog prevoza (iz svima dobro poznatih razloga koje nije potrebno posebno naglašavati), mogućnost transporta iz tačke A u tačku B izvodivo je jedino peške (za kraće distance) ili automobilom – bilo ličnim ili taksijem. Pitanje koje se logično nameće jeste da li smo i koliko bezbedni tokom ovakvih vožnji? Evo nekoliko saveta koji svakako mogu da doprinesu sprečavanju zaražavanja i širenja zaraze. Krenimo od „unutrašnjosti“, odnosno onoga što možemo da učinimo sami za sebe ali i za saputnike.

Površine u automobilu, odnosno materijali od kojih su one napravnjene, jako su pogodno tle na kojima virus može da opstane duže nego na otvorenom i – tako – zarazi putnike u automobilu. Zbog toga, preporučuju se sledeće mere:

  • Ako je ikako moguće, svojim vozilom putujte sami bez saputnika
  • Ako to nije moguće, zaštitite sebe i saputnike nekim od preporučenih sredstava, maskama i rukavicama. Potrudite se da niko od putnika međusobno nema nikakvih direktnih kontakata. Ako se vozite taksijem, pored ovih mera potrudite se da sedite na zadnjem sedištu, sa desne strane, kako bi osigurali što je moguće veću udaljenost od vozača.
  • Dezinfikujte unutrašnjost automobila, sa posebnom pažnjom na površine koje se najčešće dodiruju. Posle dezinfekcije, ne zaboravite da operete ruke. Detaljno.
  • I tokom vožnje i tokom dezinfekcije vozila, obavezno koristite zaštitna sredstva – maske i rukavice.
  • Gorivo i sva ostala plaćanja vezana za eksploataciju vozila obavljajte bezgotovinski, ako je to ikako moguće. Upotrebljavajte platne i kreditne kartice, mobilne aplikacije za plaćanje i slično.

Dalje, treba obratiti pažnju na samo vozilo, a evo i tačaka koje treba tretirati sa posebnom pažnjom. Za dezinfekciju automobila i njegove unutrašnjosti možete da koristite klasična dezinfekciona sredstva koja se prodaju u apotekama – alkohol, asepsol i drugo kao i magičnu ili finu pamučnu krpu.

Sa spoljašnje strane neophodno je da dezinfikujete kvake na vratima, okvire vrata, poklopac prtljažnika i ručke na njemu. Tretirajte i ostale površine na karoseriji koje ćete dodirivati – poklopac otvora za dolivanje goriva, haubu motora, možda spoljašnja ogledala… Ovo je naročito važno za taksiste i sve one koji se bave prevozom putnika.

Unutrašnjost vozila je daleko značajnija i zahteva posebnu pažnju. Krenimo redom: obruč upravljača je površina koja se drži u ruci tokom cele vožnje, tako da na njega treba obratiti posebnu pažnju. Sledi ručica menjača – manuelnog ili automatskog, svejedno. Ručna kočnica ili dugme električne „ručne“ je sledeća površina koju treba deznfikovati. Ručice za otvaranje i zatvaranje vrata, kao i komande audio sistema i infotejnmenta, tasteri za otvaranje i zatvaranje prozora su – takođe – jako važne, pa i njih treba detaljno očistiti. Ručice oko upravljača (pokazivači pravca, svetla, brisači…) zahtevaju vašu pažnju prilikom dezinfekcije unutrašnjosti vozila, baš kao i površine za oslanjanje ruku, podešavanje sedišta, okviri vrata…

Kada sve navedene površine dezinfikujete na adekvatan način i pridržavate se preporuka struke, nemate razloga za brigu. Savremeni automobili su opremljeni hepa filterom za prečišćavanje vazduha koji ulazi u kabinu vozila, koji ako je nov osigurava minimum prečišćavanja vazduha da bi on bio bezbedan za udisanje. Dakle, uz malo brige, u automobilu ste bezbedni, mada se i dalje preporučuje što je moguće manje kretanja i kontakata sa drugim ljudima. Biće vremena za vožnju i uživanje, sada hajde da se zajedničkim snagama izborimo protiv pošasti savremenog sveta, na način kako se to svakodnevno preporučuje u sredstvima javnog informisanja. Malo samodiscipline može mnogo da doprinese boljitku, bržem savladavanju virusa i povratka na normalu. Živi i zdravi bili!