gif

Може ли зараза да се предупреди?

Основна ствар приликом заштите од заразе јесте да се не дође у контакт с вирусима. А да ли постоји начин на који се може избећи обољење ако се већ дошло у контакт с патогенима?

Да би се ефикасно заштитили од вируса, ма који да су, неопходно је одређено предзнање. Уколико предзнање мањка, треба слушати упутства стуке. Ипак, није згорега проучити неке основне радње које могу да допринесу да се организам не зарази.

Вируси су микроорганизми који не могу дуго да опстану ван „домаћина“. У зависности од површине на којој се налазе, животни век им је неколико сати до пар дана. Временске прилике, такође, утичу на распрострањеност вируса и осталих микроба. Вируси опстају у хладним и влажним условима, док висока температура ваздуха, ниска влажност и висок индекс УВ зрачења доприносе искорењавању вируса.

Годишња доба условљавају да се вируси „селе“ с једне хемисфере на другу, и опстају у хладнијим и влажнијим условима. Када се наредне сезоне врате, углавном буду слабији а организми које нападају јачи, па су клиничке слике далеко блаже и не изискују драстичне мере у циљу излечења. Ипак, није згорег знати поједине „трикове“ који могу да допринесу својеврсно чишћење од вируса. Овако нешто може да буде нарочито интересантно у ова кризна времена: напомињемо, ово није никакав лек и не гарантује оздрављење евентуално инфицираног организме, али може да допринесе превенцији.

Принцип је крајње једноставан: треба се инхалирати три пута дневно, над врелом воденом паром у коју сте ставили шаку морске соли и шаку обичног вреска. Подсетимо, вресак је биљка коју карактеришу антивирусна, антибиотска, антиинфективна и антигљивична својства. Тој мешавини може да се дода и неколико капи етеричног уља слатког пелина. Како ова „мешавина“ функционише?

Најбитнији чинилац је температура (водене паре) и њена доступност у респираторни тракт. Сезонски вируси се, наиме, најчешће преносе преко дисајних путева и слузнице у њима. Високе температура, тако, дезинфикује слузницу уста, носа и дисајних путева, уништавајући рецидиве вируса. Вресак доприноси истребљењу вируса и инфекција, па је ово добитна комбинација.  Овакав третман у кућној радинисти готово да ништа не кошта, а не може ни да шкоди. Дезинфекција дисајних путева ће прочистити ток ваздуха који удишемо, решити нас исцедака и олакшати вентилацију. Тиме се организам штити од евентуалних напада вируса и значајно редукује могућност обољевања. Не може да шкоди…