gif

Сваки члан породице је део наше личности

Чланови у ужој породици нису само случајни људи са којима смо одрасли и које волимо или не. Они су много више од тога

Однос са сваким чланом, без обзира да ли је он жив, присутан, далеко, близу, без обзира на то да ли имамо контакт са њим, да ли смо у свађи или не, сваки однос нас дефинише и постаје део нас. Када особа има неку дисфункцију у свом животу, проблем на послу или љубави, увек дођемо до породице, до некога ко се слично понашао према нама, до истих начина како смо тада реаговали према некоме и како сада реагујемо.

Сваки проблем је породични проблем, као и свако решење. Свака мана је породична мана, као и врлина. Нисмо се сами родили и одрасли да би резултат наше личности био само наша одговорност – он је резултат онога како су се опходили према нама, како су се опходили једни према другима док смо ми то посматрали.

Када дете има проблем, и када кажемо: размажено је, тврдоглаво је, брзоплето је, исхитрено, нежно, осетљиво… пробајте да у истој реченици кажете родитељи су му размажени, тврдоглави, брзоплети, исхитрени, нежни, осетљиви и друго… И биће вам много јасније одакле да кренете.

Исто је и са одраслим човеком, само што одрастао човек има моћ и живот га је позвао да промени своје обрасце, да промени своју карику у ланцу, да се не понаша више онако како ланац диктира, и тада ће породица бити прва која ће да се одупре промени, јер то је њена карактеристика.

Једино тада је и могуће нешто променити, ако промените своју карику, своје понашање, не туђе, не мајчино, очево, женино, мужевљево или дететово… Само своје…

Мастер психолог и психотерапеут
Сунчица Јовановић