gif

Волите кафу? Знате ли све тајне њеног припремања?

Временом, припремање кафе је попримило потпуно нове димензије. Што због брзине живљења, што због различитих култура, што због помодарства... Како су омиљени напитак припремали наши стари, како су у њему уживали и на шта нарочито треба обратити пажљу приликом припреме „класичне“ кафе?

Када сте последњи пут у кафићу или, чак, кафани поручили стару добру домаћу кафу? Неки је називају још и „црном“ или „турском“ (ово никако не поручујте у Грчкој јер се то тамо назива домаћа или црна кафа, особље вас у најбољем случају неће разумети)… Будимо реални, ако можете да се присетите тог догађаја, спадате у мањину. Елем, кафа се у стара времена испијала на један једини начин – у облику који данас полако али сигурно одлази у заборав.

Да би овај напитак одржали у стању који он то заслужује, доносимо причу како се кафа на нашим просторима одвајкада припремала и конзумирала. По многина, стари начин припреме је, уједно, и најбољи начин за добијење укусног напитка коме нема премца. Сазнајмо заједно и које су то најчешће грешке у припреми које доводе до „убијања“ изворног укуса кафе.

У домаћој, црној кафи (турска је посебан облик који подразумева „печење“ а не кување, тако да ћемо га обрадити неком другом приликом) има нешто специјално, нешто што се све ређе среће а има директне везе са припремом. За добру домаћу кафу неопходна је квалитетна мешавина, па приликом набавке не треба да штедите. Упамтите – кафу припремате зарад личног задовољства а не из потребе или морања.

За припрему домаће црне кафе потребна је врела вода, која никако не сме да прокључа. Дакле, у џезви угрејте воду до тик пред врење, па је скините са рингле. Део воде одлијте у шољицу а у остатак воде у џезви додајте млевену мешавину (најидеалније самлевену у ручном млину јер електрични често доведу до тога да кафа буде „препечена“) – мера је по једна богато напуњена кашичица за сваку шољицу која се припрема. Ако волите јаку кафу, додајте је још мало – по укусу. Потом, промешајте кафу у џезви да нестану све грудвице и потом је вратите на плотну. Када се садржај џезве подигне до горње ивице, склоните је са ватре па додајте воду коју сте одлили. Главни трик је да када сте све то одрадили, џезву вратите на ринглу и сачекате да проври. Онда посуду склоните са шпорета па сачекајте неколико секунди и додајте кашичицу хладне воде. Кафа је спремна за сервирање.

На шта треба обратити пажњу приликом кувања кафе?

Ситнице чине савршенство. Ако желите савршену кафу, избегавајте следеће: никако је не мешајте превише, на тај начин ћете да јој убијете укус. Ако волите богату пену и изворни укус, никако не остављајте да се кафа неколико пута подигне до врха џезве. Када кафу закувате и склоните са рингле, никада је додатно не мешајте. Тиме ћете да измените укус овог напитка. Ако пијете слатку кафу, жељену количину шећера сипајте у хладну воду, пре него што је загрејете до тачке када додајете кафу. Једино тако ћете да задржите прави укус и јачину кафе.

Остаје да пробате и упоредите укус са оним који сте добијали пре примене ових правила. Увидећете да је укус потпуно другачији, у позитивном смислу.