gif

Znate li svoje 1. poreklo?

Mnogi od nas misle da znaju porodično stablo, da im je poreklo jako dobro poznato i – s pravom – ponose se na to. Da li je baš tako i šta je s onima koji se dosad nisu time bavili?

Srećom, nismo jedini koji se Srbima i srpstvom bave na jedan poseban način. Mi, kao redakcija, posvećeni smo novinarskom pristupu očuvanja svega što je nama kako narodu važno, čime se ponosimo, čuvamo i šta negujemo. Osim toga, postoje ljudi koji se Srbima, njihovim poreklom, činjenicama odakle su došli, koliko ih ima, koliko su stari i slično, bave naučnim radom. I to izučavanjem DNK lanca s muške strane i posebnim metodama njegovog izučavanja.

Recimo, samo, da je DNK lanac „otvorena knjiga“ svakoga od nas, pismo u kome posebnim jezikom stoji zapisano sve o nama, daleko pre nego što smo i rođeni. To je svojevsrni „foto album“ odnosno savremeni „fejsbuk“ svih naših predaka, a s tim u vezi i mesta na kojima su oni boravili, koji su nam zajednički preci, rođaci, kojim grupacijama smo pripadali, gde su nam koreni porodičnog stabla, da li smo „plave krvi“ ili šta već. Interesantno i nadsve korisno. Treba znati ko smo, šta smo, odakle smo, kakvo nam je poreklo, imovinsko i imovno stanje dalekih predaka kao familije i mnogo toga drugoga.

Izučavanje DNK lanca u Srbiji nije jedinstven poduhvat u svetu, ali se na teritoriji naše divne zemlje sprovodi od 2012. godine. Vodi ga tim stručnjaka i entuzijasta koji iz dana u dan dobijaju sve više podrške, priznanja, sve više pristalica i zadovoljnih klijenata… Dakle, srpski DNK projekt datira od pre osam godina, tačnije od septembra 2012. Ono čime svi mi, kao Srbi, treba da se ponosimo, a skromni čelnici našega tima to navode tek kao činjenicu, jeste da je to vodeći projekt u ovom delu Starog kontinenta ali i u rangu najpriznatijih i najrazvijenijim nacionalnim laboratorijama na planeti.

Kako se sve ovo obavlja?

Jednostavno, sabiraju se i analiziraju ipsilon DNK rezultati prikupljeni kroz individualna testiranja ili naučna istraživanja koju naš domaći DNK projekt izvodi u saradnji sa akademskom zajednicom.

Minuli rad srpskog DNK projekta otkrio je i potvrdio stotine genetičkih profila zajednica sa manje ili više priradnika, rodova, kao i prisustvo određenih genetičkih haplogrupa i njihov postotak u Srba. Dobijeni rezultati mogu da doprinesu ažuriranju istorijskih podataka, jer se iz njih da videti odakle, kuda i kako su Srbi migrirali kroz istoriju. A ona je izuzetno dugačka.

Šta je osnova?

U savremeno informatičko doba, jasno je da bez računara i softverske podrške retko šta može da se uradi, napravi, napiše… Pa ni medijski sadržaji. Tako je i sa DNK projektom čiju bazu predstavlja jedinstvena platforma sa dva pristupa: jedan je slobodni, drugi samo za članove Društva. Prvi, slobodni pristup, omogućava korisniku da sagleda samo najosnovnije podatke o dosad testiranim pojedincima i eventualno – uz određene parametre koji mu stoje na raspolaganju – makar suzi „pretragu“. Svakako, doći će do haplogrupe.

Odeljak rezervisan za članstvo, naravno, nudi daleko više. Pripadnici Društva srpskih rodoslovaca Poreklo imaju korisničko ime i lozinku za pristup celokupnoj bazi podataka sa svim haplotipovima testiranih pojedinaca, potom pretrazi podataka i njihovom upoređivanju ali i statistički pregled po raznoraznim osnovama.

O Poreklu

Počeci portala Poreklo.rs datiraju još od prvog dana februara 2012. godine. Osnovna ideja za njegovo pokretanje bila je da preraste u jedinstvenu i sveobuhvatnu bazu podataka u kojoj mogu da se nađu sve činjenice vezane za poreklo prezimena, imena, naseobina i stanovništa u naseljima na teritoriji Srbije. Ali i na prostorima celokupne bivše SFRJ. I uspeli su u tome.

Ta činjenica u velikoj meri koristi i našim članovima i čitaocima, koji shodno činjenici da već dugi niz decenija žive, rade i rađaju se u tuđini, polako ali sigurno zaboravljaju svoje poreklo. Ne zato što to žele, već zato što način života to nameće.  Uz Poreklo i Srpsko Srce, tako nešto postaje prošlost. Hajde, zajedno, da se izborimo da Srbi ostanu Srbi, gde god da su i kad god da su napustili maticu iz bilo kog razloga. Baza Porekla, tako, tvrdimo da ponajviše koristi našim ljudima u rasejanju, mada ni lokalci ne treba da se iznenade ako dođu do činjenica za koje nisu ni sanjali da su realnost.

Dokle smo stigli?

U ovome trenutku, bazu sačinjava više od tri hiljade osoba koje su se odlučile i podvrgle testiranju. Svako d njih je ustanovio lično praporeklo po muškoj liniji. To je način na koji se test obavlja i priznat je u čitavom svetu (ipsilon-DNK). Napomenimo izuzetno važnu činjenicu: postojeća baza je dostigla takav nivo i kvalitet da je zvanično postala referentna za sve istraživače ne samo u regioni nego i u celome svetu. Da je tako, i kolika je uloga portala poreklo.rs dovoljno ilustruje činjenica da stručni članci koje objavljuju eminentni autori i istraživači bivaju zasnovani na Poreklu i na njega se pozivaju. Ni sa stručnim medijima situacija nije drugačija.

Portal je nedavno osavremenjen i prilagođen svim dizajnerskim postulatima koja korisnici vole. Društvo, naravno, ima svoje zacrtane ciljeve, a koji su oni možete da vidite OVDE.

Zašto pišemo o Poreklu?

Mnogi će da pomisle da je po sredi marketinški cilj. E, pa nije. A evo i zašto: osnovni postulati autora Porekla i naše redakcije imaju presečne tačke i zajedničke ciljeve. I poreklo i Srpsko Srce se trude da održe srpsko poreklo, kulturu, jezik, pismo, tradiciju, običaje… Zamislite bilo šta vezano za Srbe i Srbiju i naćićete teme koje kopkaju svakog Srbina. Gde god bio. Sa nama se neće zaboraviti ništa što je nama važno. Daj Bože, pa će Srbi konačno da se slože! A onda, zaista ćemo da postanemo „nebeski narod“. Pratite nas i saznajte kako.