gif

Духови, тројице, тројчиндан или педесетница

Ово је хришћански празник којим се прославља силазак светог Духа на апостоле у Јерусалиму, педесетог дана након Христовог Васкрсења - Ускрса. Одатле и израз прослава педесетнице, пентекосте или како се већ у ком крају овај празник назива

Назив Духови је дословце преузето из старословенског језика, а односи се на Духа Светог који је један, а не на више духова како се то одомаћило у имену које овај празник данас носи. Треба напоменути да је ово трећи највећи хришћански празник.

Хришћани овај празник славе и као дан рођења Цркве, будући да Дела Апостолска доносе да су апостоли пуни Духа Светога говорили тако да су их могли разумети људи свих народа и језика, а мноштво се дало крстити те су примили Духа Светога. Иначе, то је и јасно отварање спасоносног послања Цркве према свима а не само према Јеврејима.

Народна веровања на духове

На овај дан, у храмове се уносе свежа зелена трава и цвеће. После свете литургије, служи се вечерње, на коме се клечи и плету венци од траве и цвећа. Ти венци се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид. Овај празник славе православци, католици и многе друге хришћанске цркве. Верује се да у периоду пре и после овог празника владају моћне енергије. Обичај је да се обилазе манастири, да би се тражио опрост грехова или лек. Добро је, како тврде упућени, из тих манастира понети освештану водицу јер у наредних годину дана обезбеђује хармонију у дому.