gif

Duhovi, trojice, trojčindan ili pedesetnica

Ovo je hrišćanski praznik kojim se proslavlja silazak svetog Duha na apostole u Jerusalimu, pedesetog dana nakon Hristovog Vaskrsenja - Uskrsa. Odatle i izraz proslava pedesetnice, pentekoste ili kako se već u kom kraju ovaj praznik naziva

Naziv Duhovi je doslovce preuzeto iz staroslovenskog jezika, a odnosi se na Duha Svetog koji je jedan, a ne na više duhova kako se to odomaćilo u imenu koje ovaj praznik danas nosi. Treba napomenuti da je ovo treći najveći hrišćanski praznik.

Hrišćani ovaj praznik slave i kao dan rođenja Crkve, budući da Dela Apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se dalo krstiti te su primili Duha Svetoga. Inače, to je i jasno otvaranje spasonosnog poslanja Crkve prema svima a ne samo prema Jevrejima.

Narodna verovanja na duhove

Na ovaj dan, u hramove se unose sveža zelena trava i cveće. Posle svete liturgije, služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ti venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid. Ovaj praznik slave pravoslavci, katolici i mnoge druge hrišćanske crkve. Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri, da bi se tražio oprost grehova ili lek. Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu.