gif

Hranom protiv stresa

Savremena svakodnevica dovodi nas na ivicu ludila, stresa i mnogih drugih negativnih emocija. To nije zdravo, a pomoć se često nalazi u – hrani

Činjenica da su među najprodavanijim lekovima u Srbiji oni protiv stresa i depresije, dovoljno govori o stanju ljudske psihe na ovim prostorima. Razlozi su različiti – od ljubavnih i finansijskih problema, preko onh vezanih za decu, roditelje, kolege na poslu, pa do sitnica poput nestanka Interneta onda kada je to baš važno i slično.

Sve u svemu, Srbi lako posežu za medikamentima raznoraznih vrsta i namene. I to obično bez konsultacije sa stručnjacima – lekarima. Da li postoji alternativa za hemijske proizvode? Naravno! Neko jako pametan je davnih dana rekao da je priroda stvorila lek za svaku boljku, samo ga treba prepoznati. Na osnovu tih i sličnih saveta, potrudili smo se da Vam predstavimo prirodne lekove protiv stresa, koji su osim efikasnosti i ukusni. Ne verujete? Krenimo u malu avanturu kroz kuhinjsku laboratoriju.

Stres nestaje uz južno voće

Skor da ne postoji biće na planeti koje ne voli slatkiše. Oni prirodni su najzdraviji, pa konzumiranje voćnih plodova za užinu može da bude dobar i efikasan način za borbu protiv stresa. Zato, ako niste kod kuće, a stigne Vas nervoza, trk do prve samousluge po banane. Avokado je, ipak, malo teže konzumirati na ulici. Napomenimo i to da stres u određenim siuacijama i intenzitetu može da bude motivišući i pomogne nam da napredujemo u onome što radimo ili volimo. Ali, treba znati i to, da ako se na stres ne reaguje na pravi način, on ugrožava zdravlje.

Šta je okidač za stres

Svako od nas je osoba za sebe i na različite nadražaje reaguje na sebi svojstven način. Tako je i kod stresa – svako ima drugačiji okidač. Na osnovu jednog istraživanja sprovednog u Americi, čak 40 odsto ljudi kao uzrok stresa navodi posao. Ništa čudno. Besni šefovi, ljubomorne i namrgođene kolege koje gledaju kada i kako mogu da Vam podmetnu nogu, da Vas cinkare ili naprave bilo koju drugu smicalicu… sve to „stresira“ normalnog čoveka.

Međutim, nauka jasno govori da stres može da dođe iznutra. Dakle, sami sebe možemo da dovedemo u situaciju koja potencijalno može da bude opasna po zdravlje. Da konkretizujemo stvar – stalna briga i sekiracije, mogu da budu pogubne po zdravlje i izazovu mnogobrojne opasne bolesti.

Kako organizam reaguje na stres

Čovečiji organizam za svaku situaciju ima odgovor u vidu reakcije koja je suprotna onoj stranoj koja ugrožava njegovo zdravlje. U takvim situacijama, naše telo po automatizmu oslobađa takozvane kateholamine. To su hormoni odgovorni za procenu da li od opasnosti treba pobeći ili se uhvatiti u koštac s njom i boriti se. Upravo zbog toga skače i nivo adrenalina u krvi, puls se uvećava, dah ubrzava, lučenje znoja je primetnije a mišići ulaze u stanje pripravnosti za akciju – postaju napetiji nego to je to u normalnim situacijama.

Ako osećate simptome stresa duže od sedam dana, onda može da se kaže da patite od hroničnog stresa. Ovo vodi ka ozbiljnijim problemima sa zdravljem, jer hormoni stresa mogu da izmore telo i onemoguće njegovu adekvatnu borbu protiv spoljnih agenasa, bakterija, virusa i ko zna čega još.

Voće i stres

Pored medikamenata, u borbi protiv stresa mogu da pomognu i raznorazne vežbe. Na primer one vezane za disanje. Ali, retko ko da je svestan činjenice da voće umanjuje intenzitet i simptome stresa. Da, baš tako. Među voće koje se preporučuje u takvim situacijama spadaju avokado i banane. Ali, kako oni to pomažu?

Banane i avokado su bogati vitaminom B6. Verovatno znate da svaki vitamin B grupe ima specifičnu funkciju u ljudskom telu. Te uloge variraju od podrške regeneraciji DNK do proizvodnje krvi. Postoje vitamini B grupe koji pomažu u izmeni oblika energije, što pomaže telesnim sistemima kada je potrebno da reaguju na stres.

Vitamin B6 pomaže u održavanju nervnog sistema zdravim. Kada je zdrav, on se bolje bori protiv stresa. A evo i nekoliko ukusnih recepata za borbu protiv stresa.

Banana sa čokoladnim prelivom

Banane sadrže mnogo više od vitamina B6. Bogate su i amino-kiselinom triptofanom, koja se u telu transformiše u serotonin, odnosno hormon sreće. Serotonin pomaže u opuštanju i oporavku od nervoze. Kada se banana kombinuje sa čokoladom, užina je dvostruko efektnija. Čokolada, takođe, ima pozitivne neurološke efekte koji pomažu protiv stresa. Dakle, jedan banana split dnevno znači više od šake lekova.

Sendvič od avokada

Ovo je još jedan način da se brzo podignu raspoloženje i energija. Osim vitamina B6, avokado sadrži i tirozin, koji pomaže u proizvodnji dopamina. Dopamin je neurotransmiter i hormon koji se takođe često povezuje sa dobrim raspoloženjem.

Da biste napravili sendvič sa avokadom, sve što vam treba je narezani avokado, dve kriške hleba, paradajz, jaja i sir. Naravno, sastojke možete da kombinujete, dodajete i oduzimati ih po svom ukusu. Avokado se, inače, često kombinuje sa slanim namirnicama.

Šta na kraju

Dakle, nije sve u produktima farmacije. Priroda se odavni pobrinula da nas snabde sa sim neophodnim namirnicama, hemijskim elementima i raznoraznim sastojcima koji dobro kombinovani predstavljaju savršen lek za sve šta čoveka može da strefi. Tako, umesto da studiramo farmaciju i obilazimo apoteke u potrazi za spasom od savremenih pošasti, trebalo bi malo više da se posvetimo prirodi, bilju, travama, voću, povrću i svemo onome što ima predzank prirodno. Na kraju krajeva, šetnja (neprskanim) poljima i livadama je još jedan od načina u borbi protiv stresa. Dok tražimo ono što nam organizam ište, ujedno i vežbamo i fizički smo aktivni.

Znači, kada ste nervozni, za početak kažite sebi – prijatno. Onda se bacite na jedan od predloženih recepata. Da škodi nikako ne može, da pomogne – vrlo verovatno.