gif

Jesen na Divčibarima

Divčibare su gradsko naselje i poznato planinsko-turističko mesto grada Valjeva u Kolubarskom okrugu na planini Maljen. Kakva je jesen na toj planinskoj lepotici, pogledajte u nastavku

Visoravan je dobila naziv Divčibare iliti devojačke bare u spomen na tragičnu smrt jedne mlade devojke. Prema narodnom predanju, mlada čobanica se nesrećnim slučajem udavila u nabujaloj Crnoj kamenici. Sam naziv pominje se još davne 1476. godine u turskom popisu Smederevskog sandžaka. Značajan podatak za istoriju banje je taj da je knjaz Miloš Obrenović posle Drugog srpskog ustanka od svog turskog pobratima Deli-age otkupio čitavu visoravan, sa sve torovima i drugim zidanim objektima. Poznato je da je knjaz Miloš često posećivao ovaj kraj, obilazio čobane i kontrolisao njihov rad. U blizini Gospodarskih koliba bio je izvor hladne planinske vode, kasnije od naroda prozvan knjaz Miloševa česma.

Turistički kompleks nalazi se 38 km južno od Valjeva, odnosno tek nešto više od 100 kilometara od Beograda. Divičibare su, u stvari, planinsko polje koje se pruža od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda. Nalazi se na visini od 980 metara nadmorske visine, a najviši vrh doseže do 1.104 metra. Prepoznatljiva atrakcija su beskrajne šume, koje s jeseni izgledaju neverovatno bajkovito. Evo kako to izgleda na fotorafijama Marije Jelić.