gif

Упокојио се патријарх српски, господин Иринеј

Патријарх српски Иринеј преминуо је данас, 20. новембра 2020. у 90. години живота, у Војно Медицинском Центру Карабурма

Српска православна црква је на свом сајту у четвртак објавила да је стање патријарха погоршано, као и да се о његовом здрављу осим српских, брину и руски лекари. Дан касније, у јутарњим часовима, Патријарх се упокојио у 90. години живота.

Поводом смрти патријарха српског Иринеја, звона Храма Светог Саве јутрос су се оглашавала у више наврата, а поједини верници већ су дошли да одају пошту преминулом поглавару СПЦ. Свеће за покој душе поглавара Српске православне цркве пале се испред мале цркве Светог Саве.

Сахрана у крипти Храма светог Саве?

Патријарх Иринеј ће највероватније бити сахрањен у крипти Храма светог Саве, изјавио је шеф Информативне службе СПЦ, протођакон Радомир Ракић. Патријарх би, ако није другачије одредио тестаментом, био први патријарх сахрањен у београдском Храму. Сахрана ће бити обављена у недељу, 22.11.2020. године.

Ко је био патријарх Иринеј?

Будући српски патријарх, рођен је у селу Видова, код Чачка, 1930. Године. Отац му беше Здравко а мајка Милијана. На крштењу, доби име Мирослав.

У родном селу је завршио основну школу, а потом гимназију у Чачку. По завршетку гимназије, уписао се и завршио Богословију у Призрену, а затим и Богословски факултет у Београду.

По завршетку факултета, отипао је у војску, а убрзо по повратку беше постављен за суплента, односно професора Призренске богословије. Пре ступања на дужност професора, октобра месеца 1959. године, у манастиру Раковица, Његова Светост Патријарх Герман доделио му је монашки чин, када је добио и монашко име Иринеј.

Истога месеца, на дан Свете Петке 27.октобра 1959. у цркви Ружица испод Калемегдана, рукоположен је у чин јеромонаха. Док је као професор у Призренској богословији службовао, послат је на постдипломске студије у Атину. Године 1969. постављен је за управника Монашке школе у манастиру Острог, одакле се вратио у Призрен, где беше постављен за ректора Призренске богословије.

Са те дужности 1974. изабран је за викарног епископа Његове Светости Патријарха Српског, са титулом епископа моравичког. Годину дана касније, 1975. године изабран је за епископа нишког.

Патријарх Иринеј је био вредан делатник као Епископ нишки. Године 1987. почела је изградња новог хиландарског метоха, јер је стари који се налазио преко пута Саборне цркве срушен 1947. године.

По пројекту Александра Радовића на падинама Делијског виса изграђен је храм посвећен Светом Сави првом архиепископу српском и оцу нације српске, а темеље храма је осветио епископ нишки г.г. Иринеј.

34 године на челу нишке епархије

Године 1997. је извршио освећење темеља за нову цркву на новом нишком гробљу, а која је посвећена воздвижењу часног крста. Обновљена је велика литија нишким улицама, 1998. године. У априлу 1999. године, на простору новог нишког булеварског насеља, извршио је освећење темеља нове цркве. Ова црква се посвећује Светом цару Константину и његовој мајци царици Јелени.

Устоличење за патријарха

Дана 22. јануара 2010. године, одлуком Изборног сабора Српске православне цркве изабран је за патријарха, и устоличен је у београдској Саборној цркви 23. јануара. На дан 3. октобра 2010. устоличен је у манастиру Пећкој патријаршији.

Године 2012. уручена му је Повеља Удружења књижевника Србије. Исто тако, за заслуге учињене према Краљевском дому, за народно и опште добро, принц Александар ИИ Карађорђевић је 2013. године одликовао патријарха Иринеја краљевским орденом Карађорђеве звезде на великом крсту.

Почасни грађанин Земуна

Осим чињенице да је био почасни грађанин Земуна, Академија Светог Владимира у Њујорку му је у септембру 2015. године уручила почасни докторат. Наредне године је од епархије шабачке добио орден Светог владике Николаја. Присуствовао је свечаности 2016. године у Аустралији поводом сакупљања помоћи у износу од 10.000 долара за црквену кухињу у Београду и најмлађе на Косову и Метохији, од стране парохијана цркве Светог Георгија из Сент Албанаса.

Исте године је одржао беседу у Катедрали Светог Павла у Лондону. Православну цркву у Кипру је посетио у новембру 2016. године. Године 2018. му је уручена награда Међународног фонда јединства православних народа у Москви.