gif

Iguman Arsenije Jovanović o aktuelnoj situaciji

Poslednjih nekoliko nedelja, vaskoliki Srpski ali i svi ostali narodi, izloženi su teškim vestima, velikom broju informacija za koje ne može da se kaže da su prijatne. Šta nam od tome kaže iguman Arsenije iz manastira Ribnica?

Najvažnije je da u moru uznemiravajućih vesti i obaveštenja sa raznoraznih medija ostanemo pribrani, oprezni, trezveni i molitveni. Reči igumana Arsenija mogu da nam pomognu da prođemo kroz sve što nas je zadesilo nepovređeni i, kako je to već u našem narodu uobičajeno, kao pobednici.

Čovek je trojedino biće, po simboličkom ugledu na naše Božanstvo – Presvetu Trojicu – i sastoji se od tela, duše i duha. Telo je u svetu, duša u telu, a duh u duši. Sve je neraskidivo povezano i međuzavisno. Ukoliko je jedan od ovih elemenata u poremećaju, dolazi do sveukupne disharmonije – opasnog nesklada.

Čovekova duša je energetski centar i životni pokretač telesnog sastava. Da bi organizam funkcionisao dobro i zdravo, duša mora da bude dobro i zdravo. Ljudski duh je najčistiji deo duše, oko duše, duša duše. Duh hrani i energetizuje dušu. A da bi naš duh bio zdrav i čist, on mora biti u kontaktu sa Svetim Duhom, koji proishodi iz Tvorca univerzuma, Boga Oca.
Ljudski duh od Svetoga Duha prima svetlost, blagodat, silu i život, a zatim to prenosi na dušu. Kada je duša ispunjena zdravim duhom, ona skladno i pravovremeno prenosi životne impulse na celo telo, koje postaje zdravo jer su ispunjeni uslovi za zdravlje.
Duša prvenstveno brine o tri sistema, autonomnom nervnom sistemu, endokrinom i imunom. Kada su oni funkcionalni onda i ostali sistemi ljudskog organizma skladno deluju, a to su kardiovaskularni, digestivni, respiratorni, urogenitalni i ostali, i na kraju – a možda i na prvom mestu – centralni nervni sistem, sa našom svešću kao krunom.

Kada je čovek pod stresom, u strahu i panici duh se raslabljuje, pomračuje i gubi svoje uključenje u Svetog Duha. Drugim rečima: gubi volju za molitvom, Liturgijom i Pričešćem, koji su glavni vidovi uključenosti u „energetsko kolo“ Svetoga Božijega Duha.
Pomračeni ljudski duh više ne može da osvetljava dušu i ona ne vidi, sahne i nije u stanju da održava svoj telesni organizam u skladu i zdravlju. Među prvima strada imuni sistem, antitela bivaju dezorijentisana, strani mikroorganizmi, bakterije i virusi slobodno ulaze, razmnožavaju se, počinju da puštaju izlučevine, koji su za čoveka toksični, odnosno otrovni i štetni, čovek se razboljeva, a ponekad i umire.

Čujemo kako lekar kaže pacijentu da ne sme da se nervira jer sekiracija ubija. Međutim, uglavnom se na tome završava, to jest nema uputstva kako se ne sekirati(!). Nekad dobijemo neki savet, da budemo više u prirodi, da se zdravo hranimo, da izbegavamo stresne situacije… – no, sve je to proizvoljno i nedovoljno. Glavni i jedini način kako sačuvati mir i čvrstinu duha jeste učestvovanje u aktivnom pravoslavnom svakodnevnom ciklusu.

A to znači: redovno se ispovedati, postiti sredu, petak i četiri velika posta, biti redovan na Liturgiji (kada je to moguće u skladu sa situacijom i savetima struke) i pričešćivati se što češće. A sa druge strane imati svoje svakodnevno, po mogućstvu, jutarnje i večernje molitveno pravilo, gde su glavni Novi Zavet, Psaltir i pravoslavni molitvenik. Kada čovek uvede u svoj život ovu duhovnu praksu, duh, duša i telo, sa svim svojim sistemima bivaju zdravi!

Naročito u ovim teškim periodima, kao što su bolesti, gladi, ratovi, prirodne kataklizme… moramo na prvom mestu brinuti o svom duhovnom stanju! Molitva nam tada mora biti jača nego ikad, odnosno treba se moliti što češće, praktično, neprestano. Za to je najbolja Isusova molitva – Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj me grešn(u)og. Na taj način će naš um i duša biti zaštićeni od uznemirenja, straha i panike i imuni sistem će automatski postati zdrav i dobro organizovan i antitela će munjevito reagovati na svakog uljeza – virus, bakteriju, malignu ćeliju… i kao dobro obučena i uvežbana vojska na vreme likvidirati svakog neprijatelja!

Radujmo se jer prisustvujemo još jednom istorijskom Božijem ispitu i čišćenju naših grehova. Bog zna šta radi!

Sve ovo su reči velikog duhovnika, igumana srpskog manastira Ribnica. A ko je i šta je u mladosti bio monah Arsenije Jovanović, pročitajte u posebnoj priči o njemu na našoj platformi.