gif

Сећање: Борислав Бора Станковић (1925. – 2020.)

Данас је преминула легенда српске и светске кошарке, Борислав Бора Станковић, прослављен као играч и као тренер, генерални секретар Међународне кошаркашке оргаизације, један од четворице Очева југословенске кошарке

Бора Станковић је рођен 9. јула 1925. године у Бихаћу, на територији тадашње Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца. Још као јако млад, преселио се у Београд где је дипломирао ветерину на Београдском универзитету. У општини Палилила је радио као инспектор, и то 11 година.

Још за време студија, активно се бавио кошарком, у то време новим спортомна овим просторима. Играчке дане провео је у београдским клубовима Железничар, Црвена звезда (чији је један од оснивача, и са којим је освојио три шампионске титуле) и Партизан до 1953. За националну селекцију је играо од 1950. до 1953. и одиграо 36 утакмица. На првом Светском првенству у кошарци, које се одигравало у Аргентини, Бора Станковић је постигао први поен. И по томе је ушао у легенду.

Након повлачења из активног играња кошарке, Станковић је постао тренер: прво у Партизану а потом у ОКК Београду, где је остао читаву деценију. Са ОКК Београдом је освојио четири првенства Југославије. Затим је постао тренер италијанског клуба Орансода, са којим је освојио првенство Италије.

Од 1954. Станковић је био председник Такмичарске комисије Кошаркашког савеза Југославије, а потом од 1956. до 1966. генерални секретар. На месту генералног секретара Међународне кошаркашке федерације налазио се од 1976. до 2002. Станковић је од 1978. и члан Међународног олимпијског комитета. Одликован је немачким Заслужним крстом, француском Легијом части и Орденом за Југославију првог степена. У Кошаркашку кућу славних уведен је 1991. а у ФИБА кућу славних 2007. Био је саветник председника Србије Бориса Тадића за спорт.

Да је станковић био један од најутицајнијих људи у ФИБА, сведочи чињеница да је у његово време уведено пуно промена у правилика кошарке. Нека од њих ду нове димензије терена, увођење „тројке“, а уместо два полувремена утакмице трају четири четвртине. Тиме су се правила европске кошарке приближила онима у НБА.

Премунуо је у Београду 20. марта 2020. у 95. години живота. Слава му.