gif

Sećanje: Borislav Bora Stanković (1925. – 2020.)

Danas je preminula legenda srpske i svetske košarke, Borislav Bora Stanković, proslavljen kao igrač i kao trener, generalni sekretar Međunarodne košarkaške orgaizacije, jedan od četvorice Očeva jugoslovenske košarke

Bora Stanković je rođen 9. jula 1925. godine u Bihaću, na teritoriji tadašnje Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Još kao jako mlad, preselio se u Beograd gde je diplomirao veterinu na Beogradskom univerzitetu. U opštini Palilila je radio kao inspektor, i to 11 godina.

Još za vreme studija, aktivno se bavio košarkom, u to vreme novim sportomna ovim prostorima. Igračke dane proveo je u beogradskim klubovima Železničar, Crvena zvezda (čiji je jedan od osnivača, i sa kojim je osvojio tri šampionske titule) i Partizan do 1953. Za nacionalnu selekciju je igrao od 1950. do 1953. i odigrao 36 utakmica. Na prvom Svetskom prvenstvu u košarci, koje se odigravalo u Argentini, Bora Stanković je postigao prvi poen. I po tome je ušao u legendu.

Nakon povlačenja iz aktivnog igranja košarke, Stanković je postao trener: prvo u Partizanu a potom u OKK Beogradu, gde je ostao čitavu deceniju. Sa OKK Beogradom je osvojio četiri prvenstva Jugoslavije. Zatim je postao trener italijanskog kluba Oransoda, sa kojim je osvojio prvenstvo Italije.

Od 1954. Stanković je bio predsednik Takmičarske komisije Košarkaškog saveza Jugoslavije, a potom od 1956. do 1966. generalni sekretar. Na mestu generalnog sekretara Međunarodne košarkaške federacije nalazio se od 1976. do 2002. Stanković je od 1978. i član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Odlikovan je nemačkim Zaslužnim krstom, francuskom Legijom časti i Ordenom za Jugoslaviju prvog stepena. U Košarkašku kuću slavnih uveden je 1991. a u FIBA kuću slavnih 2007. Bio je savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića za sport.

Da je stanković bio jedan od najuticajnijih ljudi u FIBA, svedoči činjenica da je u njegovo vreme uvedeno puno promena u pravilika košarke. Neka od njih du nove dimenzije terena, uvođenje „trojke“, a umesto dva poluvremena utakmice traju četiri četvrtine. Time su se pravila evropske košarke približila onima u NBA.

Premunuo je u Beogradu 20. marta 2020. u 95. godini života. Slava mu.