gif

Sveti Stefan – Rođendan Republike Srpske

Dan Republike posvećujem onima koji će doći, rekao je Milovan Bjelica. Pročitajte kako i zašto

Naša Republika Srpska slavi još jedan svoj Dan, a mi u molitvama pominjemo Svetog Stefana, njenog i našeg sveca zaštitnika, moleći mu se da čuva sve Srbe zapadno od Drine, jer ćemo tako i mi čuvati i sačuvati Republiku Srpsku.

Na ovaj dan pomenimo sve mučenike za slobodu na ovim prostorima od buna i ustanaka protiv osmanskih zavojevača, preko boraca i žrtava iz Prvog i Drugog svetskog rata, do Odbrambeno-otadžbinskog rata u kojem smo se sačuvali od uništenja i iskovali svoju Republiku.

Ovaj veliki dan u istoriji Srba zapadno od Drine želim ovaj put da posvetim svima onima koji će doći. Onima koji su rođeni i koji će se roditi u Republici Srpskoj.

Studenti, đaci i omladinci od Novog Grada do Trebinja, vole svoju Republiku Srpsku. Znaju zašto je vole, te je ta ljubav siguran garant njenog trajanja i opstanka.

No, ne treba da mislimo da nema i da neće biti onih koji bi je uništili, koji bi voleli da nestane, da doživi poraze i da Srpski narod svedu na takozvanu podnošljivu manjinu, kako su to govorili i radili nešto zapadnije.

Zbog toga, važno je ponavljati neke stvari svakog rođendana, pa i češće, kako bi pored ljubavi koji naši ljudi gaje prema Srpskoj, spoznali i racionalnu opravdanost postojanja i trajanja Republike Srpske.

Milovan Cicko Bjelica

Kada nam oni nedobronamerni kažu da je nastala na genocidu, odgovorite im rečima akademika Milorada Ekmečića:

„Ako bismo uslovno i prihvatili zaključak da je Republika Srpska plod genocida – kao što današnji protivnici mira običavaju da kažu – onda bi ta rečenica morala da glasi da je Republika Srpska plod genocida nad srpskim narodom, a ne nad drugim narodima od njega. Republika Srpska je ostatak ostataka srpske etničke zajednice zapadno od reke Drine.”

Kada vam kažu da ste fašisti, pitajte ih gde su im bili dedovi, u čijim jedinicama. Pitajte ih koliko je u ZAVNOBiH-u bilo njihovih predaka. Čije imena nose njihove ulice? Ne dozvolite da vam nametnu osećaje krivice što ste to što jeste.

Pišite svojim pismom, svojom ćirilicom ne dodvoravajući se drugima, ali učite sve jezike i pisma.

Ne odričite se svojih teritorija, svoje istorije i kulture gde god se nalazili. Nemojte da prodajete svoju dedovinu, jer je niste stekli već je vaše da je sačuvate za potomke. Na mnogaja ljeta.

Živjela Republika Srpska i vaskoliko srpstvo!

Milovan Bjelica