gif

Знате ли своје 1. порекло?

Многи од нас мисле да знају породично стабло, да им је порекло јако добро познато и – с правом – поносе се на то. Да ли је баш тако и шта је с онима који се досад нису тиме бавили?

Срећом, нисмо једини који се Србима и српством баве на један посебан начин. Ми, као редакција, посвећени смо новинарском приступу очувања свега што је нама како народу важно, чиме се поносимо, чувамо и шта негујемо. Осим тога, постоје људи који се Србима, њиховим пореклом, чињеницама одакле су дошли, колико их има, колико су стари и слично, баве научним радом. И то изучавањем ДНК ланца с мушке стране и посебним методама његовог изучавања.

Рецимо, само, да је ДНК ланац „отворена књига“ свакога од нас, писмо у коме посебним језиком стоји записано све о нама, далеко пре него што смо и рођени. То је својевсрни „фото албум“ односно савремени „фејсбук“ свих наших предака, а с тим у вези и места на којима су они боравили, који су нам заједнички преци, рођаци, којим групацијама смо припадали, где су нам корени породичног стабла, да ли смо „плаве крви“ или шта већ. Интересантно и надсве корисно. Треба знати ко смо, шта смо, одакле смо, какво нам је порекло, имовинско и имовно стање далеких предака као фамилије и много тога другога.

Изучавање ДНК ланца у Србији није јединствен подухват у свету, али се на територији наше дивне земље спроводи од 2012. године. Води га тим стручњака и ентузијаста који из дана у дан добијају све више подршке, признања, све више присталица и задовољних клијената… Дакле, српски ДНК пројект датира од пре осам година, тачније од септембра 2012. Оно чиме сви ми, као Срби, треба да се поносимо, а скромни челници нашега тима то наводе тек као чињеницу, јесте да је то водећи пројект у овом делу Старог континента али и у рангу најпризнатијих и најразвијенијим националним лабораторијама на планети.

Како се све ово обавља?

Једноставно, сабирају се и анализирају ипсилон ДНК резултати прикупљени кроз индивидуална тестирања или научна истраживања коју наш домаћи ДНК пројект изводи у сарадњи са академском заједницом.

Минули рад српског ДНК пројекта открио је и потврдио стотине генетичких профила заједница са мање или више прирадника, родова, као и присуство одређених генетичких хаплогрупа и њихов постотак у Срба. Добијени резултати могу да допринесу ажурирању историјских података, јер се из њих да видети одакле, куда и како су Срби мигрирали кроз историју. А она је изузетно дугачка.

Шта је основа?

У савремено информатичко доба, јасно је да без рачунара и софтверске подршке ретко шта може да се уради, направи, напише… Па ни медијски садржаји. Тако је и са ДНК пројектом чију базу представља јединствена платформа са два приступа: један је слободни, други само за чланове Друштва. Први, слободни приступ, омогућава кориснику да сагледа само најосновније податке о досад тестираним појединцима и евентуално – уз одређене параметре који му стоје на располагању – макар сузи „претрагу“. Свакако, доћи ће до хаплогрупе.

Одељак резервисан за чланство, наравно, нуди далеко више. Припадници Друштва српских родословаца Порекло имају корисничко име и лозинку за приступ целокупној бази података са свим хаплотиповима тестираних појединаца, потом претрази података и њиховом упоређивању али и статистички преглед по разноразним основама.

О Пореклу

Почеци портала Порекло.рс датирају још од првог дана фебруара 2012. године. Основна идеја за његово покретање била је да прерасте у јединствену и свеобухватну базу података у којој могу да се нађу све чињенице везане за порекло презимена, имена, насеобина и становништа у насељима на територији Србије. Али и на просторима целокупне бивше СФРЈ. И успели су у томе.

Та чињеница у великој мери користи и нашим члановима и читаоцима, који сходно чињеници да већ дуги низ деценија живе, раде и рађају се у туђини, полако али сигурно заборављају своје порекло. Не зато што то желе, већ зато што начин живота то намеће.  Уз Порекло и Српско Срце, тако нешто постаје прошлост. Хајде, заједно, да се изборимо да Срби остану Срби, где год да су и кад год да су напустили матицу из било ког разлога. База Порекла, тако, тврдимо да понајвише користи нашим људима у расејању, мада ни локалци не треба да се изненаде ако дођу до чињеница за које нису ни сањали да су реалност.

Докле смо стигли?

У овоме тренутку, базу сачињава више од три хиљаде особа које су се одлучиле и подвргле тестирању. Свако д њих је установио лично прапорекло по мушкој линији. То је начин на који се тест обавља и признат је у читавом свету (ипсилон-ДНК). Напоменимо изузетно важну чињеницу: постојећа база је достигла такав ниво и квалитет да је званично постала референтна за све истраживаче не само у региони него и у целоме свету. Да је тако, и колика је улога портала порекло.рс довољно илуструје чињеница да стручни чланци које објављују еминентни аутори и истраживачи бивају засновани на Пореклу и на њега се позивају. Ни са стручним медијима ситуација није другачија.

Портал је недавно осавремењен и прилагођен свим дизајнерским постулатима која корисници воле. Друштво, наравно, има своје зацртане циљеве, а који су они можете да видите ОВДЕ.

Зашто пишемо о Пореклу?

Многи ће да помисле да је по среди маркетиншки циљ. Е, па није. А ево и зашто: основни постулати аутора Порекла и наше редакције имају пресечне тачке и заједничке циљеве. И порекло и Српско Срце се труде да одрже српско порекло, културу, језик, писмо, традицију, обичаје… Замислите било шта везано за Србе и Србију и наћићете теме које копкају сваког Србина. Где год био. Са нама се неће заборавити ништа што је нама важно. Дај Боже, па ће Срби коначно да се сложе! А онда, заиста ћемо да постанемо „небески народ“. Пратите нас и сазнајте како.