gif

Upokojio se patrijarh srpski, gospodin Irinej

Patrijarh srpski Irinej preminuo je danas, 20. novembra 2020. u 90. godini života, u Vojno Medicinskom Centru Karaburma

Srpska pravoslavna crkva je na svom sajtu u četvrtak objavila da je stanje patrijarha pogoršano, kao i da se o njegovom zdravlju osim srpskih, brinu i ruski lekari. Dan kasnije, u jutarnjim časovima, Patrijarh se upokojio u 90. godini života.

Povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, zvona Hrama Svetog Save jutros su se oglašavala u više navrata, a pojedini vernici već su došli da odaju poštu preminulom poglavaru SPC. Sveće za pokoj duše poglavara Srpske pravoslavne crkve pale se ispred male crkve Svetog Save.

Sahrana u kripti Hrama svetog Save?

Patrijarh Irinej će najverovatnije biti sahranjen u kripti Hrama svetog Save, izjavio je šef Informativne službe SPC, protođakon Radomir Rakić. Patrijarh bi, ako nije drugačije odredio testamentom, bio prvi patrijarh sahranjen u beogradskom Hramu. Sahrana će biti obavljena u nedelju, 22.11.2020. godine.

Ko je bio patrijarh Irinej?

Budući srpski patrijarh, rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. Godine. Otac mu beše Zdravko a majka Milijana. Na krštenju, dobi ime Miroslav.

U rodnom selu je završio osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije, upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Po završetku fakulteta, otipao je u vojsku, a ubrzo po povratku beše postavljen za suplenta, odnosno profesora Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra meseca 1959. godine, u manastiru Rakovica, Njegova Svetost Patrijarh German dodelio mu je monaški čin, kada je dobio i monaško ime Irinej.

Istoga meseca, na dan Svete Petke 27.oktobra 1959. u crkvi Ružica ispod Kalemegdana, rukopoložen je u čin jeromonaha. Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao, poslat je na postdiplomske studije u Atinu. Godine 1969. postavljen je za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vratio u Prizren, gde beše postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog, sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije, 1975. godine izabran je za episkopa niškog.

Patrijarh Irinej je bio vredan delatnik kao Episkop niški. Godine 1987. počela je izgradnja novog hilandarskog metoha, jer je stari koji se nalazio preko puta Saborne crkve srušen 1947. godine.

Po projektu Aleksandra Radovića na padinama Delijskog visa izgrađen je hram posvećen Svetom Savi prvom arhiepiskopu srpskom i ocu nacije srpske, a temelje hrama je osvetio episkop niški g.g. Irinej.

34 godine na čelu niške eparhije

Godine 1997. je izvršio osvećenje temelja za novu crkvu na novom niškom groblju, a koja je posvećena vozdviženju časnog krsta. Obnovljena je velika litija niškim ulicama, 1998. godine. U aprilu 1999. godine, na prostoru novog niškog bulevarskog naselja, izvršio je osvećenje temelja nove crkve. Ova crkva se posvećuje Svetom caru Konstantinu i njegovoj majci carici Jeleni.

Ustoličenje za patrijarha

Dana 22. januara 2010. godine, odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran je za patrijarha, i ustoličen je u beogradskoj Sabornoj crkvi 23. januara. Na dan 3. oktobra 2010. ustoličen je u manastiru Pećkoj patrijaršiji.

Godine 2012. uručena mu je Povelja Udruženja književnika Srbije. Isto tako, za zasluge učinjene prema Kraljevskom domu, za narodno i opšte dobro, princ Aleksandar II Karađorđević je 2013. godine odlikovao patrijarha Irineja kraljevskim ordenom Karađorđeve zvezde na velikom krstu.

Počasni građanin Zemuna

Osim činjenice da je bio počasni građanin Zemuna, Akademija Svetog Vladimira u Njujorku mu je u septembru 2015. godine uručila počasni doktorat. Naredne godine je od eparhije šabačke dobio orden Svetog vladike Nikolaja. Prisustvovao je svečanosti 2016. godine u Australiji povodom sakupljanja pomoći u iznosu od 10.000 dolara za crkvenu kuhinju u Beogradu i najmlađe na Kosovu i Metohiji, od strane parohijana crkve Svetog Georgija iz Sent Albanasa.

Iste godine je održao besedu u Katedrali Svetog Pavla u Londonu. Pravoslavnu crkvu u Kipru je posetio u novembru 2016. godine. Godine 2018. mu je uručena nagrada Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda u Moskvi.