gif

Јесен на Дивчибарима

Дивчибаре су градско насеље и познато планинско-туристичко место града Ваљева у Колубарском округу на планини Маљен. Каква је јесен на тој планинској лепотици, погледајте у наставку

Висораван је добила назив Дивчибаре илити девојачке баре у спомен на трагичну смрт једне младе девојке. Према народном предању, млада чобаница се несрећним случајем удавила у набујалој Црној каменици. Сам назив помиње се још давне 1476. године у турском попису Смедеревског санџака. Значајан податак за историју бање је тај да је књаз Милош Обреновић после Другог српског устанка од свог турског побратима Дели-аге откупио читаву висораван, са све торовима и другим зиданим објектима. Познато је да је књаз Милош често посећивао овај крај, обилазио чобане и контролисао њихов рад. У близини Господарских колиба био је извор хладне планинске воде, касније од народа прозван књаз Милошева чесма.

Туристички комплекс налази се 38 км јужно од Ваљева, односно тек нешто више од 100 километара од Београда. Дивичибаре су, у ствари, планинско поље које се пружа од Црног врха, Паљбе, Голупца до Великог брда. Налази се на висини од 980 метара надморске висине, а највиши врх досеже до 1.104 метра. Препознатљива атракција су бескрајне шуме, које с јесени изгледају невероватно бајковито. Ево како то изгледа на фоторафијама Марије Јелић.