gif

Због чега доћи у Србију? (други део)

Верујемо да вас је први део овог серијала заинтересовао, па ће вам онда наставак свакако добро доћи. Потрудићемо се, надамо се, да сада изазваћемо разноразне „ширкопојасне“ емоције које би требало да вас проведу кроз пуно сасвим различитих ситуација...

Сада крећемо из Београда. Можда ћете да се питате зашто баш из престонице, када је сви толико добро познају. Па управо зато, јер ће освежавање сећања појачати емоције. Осим тога, чињеница је да већина оних који долазе у Србију први сусрет имају баш са Београдом (преко аеродрома) или се у њему задрже на пропутовању даље. Истина, у овим тренуцима нисмо у могућости да путујемо, али то можемо учинити бар у машти. А добро је познато да сви они који знају и могу да маштају, поседују млад и авантуристички дух. Па хајде онда да кренемо у још мало „провода“, засад виртуелно а ускоро, надамо се, и уживо.

Може ли ико да заборави Београд?

Српски Главни град је добро познат по ноћном проводу, због кога у Србију долази велики број туриста. Макар и за викенд, само да би осетили чари Београда, чари које ретко где могу да се сретну. Уз дужно поштовање свих, сматрамо да јако мало градова у свету могу да понуде оно што Београд може. Ипак, није то баш све. Сплавови, кафане, кафићи, позоришта и друга места у Београду свакако имају своју чар, али њу пружају и београдске сцене, пејсажи делова града који лепи дању пуну чар показују под велом ноћи… осветљени ноћном расветом. Поглед са, рецимо, Београђанке или хотела Славија на чувени истоимени сквер и даље према Теразијама, можда железничкој станици, горе ка храму Светог Саве… Или новобеоградски видик ка старом делу града и мостовима, можда нестварни погледи са Калемегдана, Кошутњака, Аде, Авалског торња… Живети у Београду је лепо, посетити га још је лепше.

Култура заузима високу позицију

Чак ни највећи критичари раздраганог и изузетно веселог ноћног провода не могу да порекну да је култура изузетно добро котирана у Београду. Тако, није реткост да у било ком делу града, у било ком тренутку и у било којој прилици, налетите на неку уметничку инсталацију – ничим изазвану. А ако постоји неки посебан повод, тек је то прави спектакл. Београд, наиме, има многобројне локације које су сасвим адекватне за тако нешто. Ту, на првом месту, мислимо на пешачке зоне, тргове, паркове и друге јавне површине које се покажу адекватнима за јавне догађаје, приредбе, поставке… Концерти на отовреном (ушће) и затвореном (Штарк арена, Комбанк дворана, Сава центар, Дом омладине и друга места), готово да су попунили све слободне термине за јавне наступе, далеко унапред. Због свега наведенога, каже се да у Београду никада није досадно и да за свакога има по нешто.

Зимска идила

Најхладније годишње доба је за нама. Истина је и да се ове године није приказало у пуном сјају, али није лако заборавити зимске идиле на српским равницама, планинама, висоравнима… Волите да скијате? Није проблем. Србија обилује стазама којих се не би постидела ни најпрестижнија светска скијалишта, али чак иако сте почетник/аматер, и за вас Србија нуди савршене терене. Нисте у расположењу за активности на отовреном? Ни то није проблем: многобројна одмаралишта најразличитијих врста и категорија понудиће вам чак и оно што можда не очекујете. Осим комфора, етно амбијента, савремених центара, никако не треба заборавити на гастрономске чаролије. Рекло би се – магија!

Србија је увек оригинална

У зависности од годишњег доба, једна те иста локација може да делује потпуно различито. Игра светлости и сенки, руже ветрова, атмосферске прилике… све то заједно или у различитим комбинацијама одаје посве другачије утиске. Али, било како било, загарантовано је да ћете остати без даха.

Да ли се присећате заласка Сунца?

Географски положај Србије, распоред планина и равница, шума и ливада, река и мостова… све то даје посебне услове за заласке Сунца (или, пак, изласке) који тешко да ће да буду заборављени. Чудна игра светлости омогућава нестварне приказе пејсажа и околине, често их „цртајући“ на крајње оригиналне начине.

Романтика? Имамо и то!

Малопре описани заласци Сунца, чест су повод за рађање романтичних тренутака. Није да их нема и на другим местима диљем планете, али… Ови су заиста посебни, чак ни место није толико важно. Да ли сте на калемагданској тврђави у београду, кули Сибињанин Јанка у Земуну, на тврђавама у Смедереву или Нишу, на голубачком граду насред Дунава, испод неког од мостова, у шумама Златибора или Мокре горе, на Старој планини, новосадској тврђави, језеру на Палићу, слаповима Дрине… Замислите, свеједно је, доживљај је скоро увек исти – савршен.

Прескочили сте први део? Можете да га прочитате овде.

Наставиће се