gif

Zbog čega doći u Srbiju? (drugi deo)

Verujemo da vas je prvi deo ovog serijala zainteresovao, pa će vam onda nastavak svakako dobro doći. Potrudićemo se, nadamo se, da sada izazvaćemo raznorazne „širkopojasne“ emocije koje bi trebalo da vas provedu kroz puno sasvim različitih situacija...

Sada krećemo iz Beograda. Možda ćete da se pitate zašto baš iz prestonice, kada je svi toliko dobro poznaju. Pa upravo zato, jer će osvežavanje sećanja pojačati emocije. Osim toga, činjenica je da većina onih koji dolaze u Srbiju prvi susret imaju baš sa Beogradom (preko aerodroma) ili se u njemu zadrže na proputovanju dalje. Istina, u ovim trenucima nismo u mogućosti da putujemo, ali to možemo učiniti bar u mašti. A dobro je poznato da svi oni koji znaju i mogu da maštaju, poseduju mlad i avanturistički duh. Pa hajde onda da krenemo u još malo „provoda“, zasad virtuelno a uskoro, nadamo se, i uživo.

Može li iko da zaboravi Beograd?

Srpski Glavni grad je dobro poznat po noćnom provodu, zbog koga u Srbiju dolazi veliki broj turista. Makar i za vikend, samo da bi osetili čari Beograda, čari koje retko gde mogu da se sretnu. Uz dužno poštovanje svih, smatramo da jako malo gradova u svetu mogu da ponude ono što Beograd može. Ipak, nije to baš sve. Splavovi, kafane, kafići, pozorišta i druga mesta u Beogradu svakako imaju svoju čar, ali nju pružaju i beogradske scene, pejsaži delova grada koji lepi danju punu čar pokazuju pod velom noći… osvetljeni noćnom rasvetom. Pogled sa, recimo, Beograđanke ili hotela Slavija na čuveni istoimeni skver i dalje prema Terazijama, možda železničkoj stanici, gore ka hramu Svetog Save… Ili novobeogradski vidik ka starom delu grada i mostovima, možda nestvarni pogledi sa Kalemegdana, Košutnjaka, Ade, Avalskog tornja… Živeti u Beogradu je lepo, posetiti ga još je lepše.

Kultura zauzima visoku poziciju

Čak ni najveći kritičari razdraganog i izuzetno veselog noćnog provoda ne mogu da poreknu da je kultura izuzetno dobro kotirana u Beogradu. Tako, nije retkost da u bilo kom delu grada, u bilo kom trenutku i u bilo kojoj prilici, naletite na neku umetničku instalaciju – ničim izazvanu. A ako postoji neki poseban povod, tek je to pravi spektakl. Beograd, naime, ima mnogobrojne lokacije koje su sasvim adekvatne za tako nešto. Tu, na prvom mestu, mislimo na pešačke zone, trgove, parkove i druge javne površine koje se pokažu adekvatnima za javne događaje, priredbe, postavke… Koncerti na otovrenom (ušće) i zatvorenom (Štark arena, Kombank dvorana, Sava centar, Dom omladine i druga mesta), gotovo da su popunili sve slobodne termine za javne nastupe, daleko unapred. Zbog svega navedenoga, kaže se da u Beogradu nikada nije dosadno i da za svakoga ima po nešto.

Zimska idila

Najhladnije godišnje doba je za nama. Istina je i da se ove godine nije prikazalo u punom sjaju, ali nije lako zaboraviti zimske idile na srpskim ravnicama, planinama, visoravnima… Volite da skijate? Nije problem. Srbija obiluje stazama kojih se ne bi postidela ni najprestižnija svetska skijališta, ali čak iako ste početnik/amater, i za vas Srbija nudi savršene terene. Niste u raspoloženju za aktivnosti na otovrenom? Ni to nije problem: mnogobrojna odmarališta najrazličitijih vrsta i kategorija ponudiće vam čak i ono što možda ne očekujete. Osim komfora, etno ambijenta, savremenih centara, nikako ne treba zaboraviti na gastronomske čarolije. Reklo bi se – magija!

Srbija je uvek originalna

U zavisnosti od godišnjeg doba, jedna te ista lokacija može da deluje potpuno različito. Igra svetlosti i senki, ruže vetrova, atmosferske prilike… sve to zajedno ili u različitim kombinacijama odaje posve drugačije utiske. Ali, bilo kako bilo, zagarantovano je da ćete ostati bez daha.

Da li se prisećate zalaska Sunca?

Geografski položaj Srbije, raspored planina i ravnica, šuma i livada, reka i mostova… sve to daje posebne uslove za zalaske Sunca (ili, pak, izlaske) koji teško da će da budu zaboravljeni. Čudna igra svetlosti omogućava nestvarne prikaze pejsaža i okoline, često ih „crtajući“ na krajnje originalne načine.

Romantika? Imamo i to!

Malopre opisani zalasci Sunca, čest su povod za rađanje romantičnih trenutaka. Nije da ih nema i na drugim mestima diljem planete, ali… Ovi su zaista posebni, čak ni mesto nije toliko važno. Da li ste na kalemagdanskoj tvrđavi u beogradu, kuli Sibinjanin Janka u Zemunu, na tvrđavama u Smederevu ili Nišu, na golubačkom gradu nasred Dunava, ispod nekog od mostova, u šumama Zlatibora ili Mokre gore, na Staroj planini, novosadskoj tvrđavi, jezeru na Paliću, slapovima Drine… Zamislite, svejedno je, doživljaj je skoro uvek isti – savršen.

Preskočili ste prvi deo? Možete da ga pročitate ovde.

Nastaviće se