gif

Блага Марија – Света Марија Магдалина

Блага Марија је хришћански и народни празник који се празнује 4. августа по Григоријанском календару

Овај дан је, у ствари, спомен на Марију Магдалену. Она је родом из горских предела Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена. У младости је била грешница али ју је Исус избавио од грехова.

Мучили су је седам злих духова, од којих ју ослободи Господ Исус и учини здравом. Верна следбеница и слушкиња Господа за време Његовог земног живота. Под крстом на Голготи стајала је и Магдалина, и горко туговала заједно са Пресветом Богородицом. После Христовог васкрсења, она је постала проповедница, па је кренула на пут и у Рим да цару Тиберију црвеним јајетом објасни Христово васкрсење.

Том приликом, она је пред царем оптужила прокуратора Понтија Пилата, који није хтео да заштити Исуса, него му је невином изрекао смртну казну. Касније је Пилат лишен високог достојанства и прогнан у западну Европу, где је и скончао.

Марија Магдалена је из Рима отишла у Ефес, код апостола Јована Богослова. Са великом љубављу према васкрсломе Господу и са великом ревношћу, јављала је она Јеванђеље свету као прави Христов апостол. И ту је након неког времена умрла. Скончала је мирно у Ефесу, и сахрањена, по предању, у оној истој пећини, у којој и седам младића, чудотворно успаваних на стотине година, потом оживелих, па онда умрлих (4. август).

Мошти Свете Магдалине пренете су доцније у Цариград. Близу Гетсиманског врта налази се руски храм посвећен Светој Марији Магдалини.

Блага Марија је, по народном веровању, сестра Громовника Илије, односно светог Илије. Празник посвећен Благој Марији је и Епархије будимљанско-никшићке и многих других православних институција. Дешава се да на данашњи дан севају муње и фрме громови – то се тумачи тако што брат и сестра разговарају, па сви грешници то могу да чују.