gif

Gorešnjak, praznik Svetog Arhangela Gavrila

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 26. jula, obeležavaju praznik Svetog Arhangela Gavrila, u narodu juga Srbije poznatiji kao Gorešnjak ili Letnji Aranđelovdan

Današnji dan je po definiciji najtopliji u godini, kada se ne rade nikakvi radovi u polju.

Arhangel Gavrilo je jedan od sedam velikih anđela za koje se veruje da su učestvovali u stvaranju sveta. Gorešnjak nije obeležen crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, koja ipak arhangelu Gavrilu daje veliki značaj i slavi ga kao blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastanak hrišćanstva.

Smatra se da je ovaj letnji praznik ustanovljen na Svetoj gori u devetom veku, za vreme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole, posle javljanja arhangela Gavrila u jednoj od karejskih kelija. On je, tamo, prstom na kamenu ispisao pesmu Bogorodici. Kareja je, da podsetimo, administrativni centar Svete gore.

U narodu, ovaj praznik je poznat i kao letnji Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji. Prema njima je, svima koji poštuju veru, tog dana zabranjen skoro svaki rad.

Gavrilo je prvi, uz arhangela Mihaila, koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra, a za njima slede ravni po časti Rafail, Uril, Salatil, Jegudil, Varahil i Jeremil. Saborni dan Svetog arhangela Gavrila praznuje se, takođe, 8. aprila, kada srpska pravoslavna crkva slavi njegova javljanja kroz svu istoriju ljudskog spasenja.

Arhangel Gavrilo je proroku Mojsiju saopštio kako je stvoren svet, što je on zapisao u knjizi Postanja, proroku Danilu tajne o budućim carstvima i dolasku Spasitelja, Svetoj Ani da će roditi blagoslovenu devu Mariju, prvosvešteniku Zahariju da će mu se roditi sin Jovan Preteča.

Svetoj Devi u Nazaretu blagovestio je začeće i rađanje sina Božjeg. Javio se i pravednom Josifu i pastirima kod Vitlejema, Isusu u Getsimanskom vrtu, ženama mironosicama.

Najveća i najradosnija vest u hrišćanstvu koju je javio Blagovesnik je vest o vaskrsenju Hristovom.

Freska arhangela Gavrila u srednjovekovnom manastiru Mileševa poznata kao Beli anđeo jedna je od najlepših i najbolje očuvanih i proglašena je za sliku prošlog milenijuma.