gif

Može li zaraza da se predupredi?

Osnovna stvar prilikom zaštite od zaraze jeste da se ne dođe u kontakt s virusima. A da li postoji način na koji se može izbeći oboljenje ako se već došlo u kontakt s patogenima?

Da bi se efikasno zaštitili od virusa, ma koji da su, neophodno je određeno predznanje. Ukoliko predznanje manjka, treba slušati uputstva stuke. Ipak, nije zgorega proučiti neke osnovne radnje koje mogu da doprinesu da se organizam ne zarazi.

Virusi su mikroorganizmi koji ne mogu dugo da opstanu van „domaćina“. U zavisnosti od površine na kojoj se nalaze, životni vek im je nekoliko sati do par dana. Vremenske prilike, takođe, utiču na rasprostranjenost virusa i ostalih mikroba. Virusi opstaju u hladnim i vlažnim uslovima, dok visoka temperatura vazduha, niska vlažnost i visok indeks UV zračenja doprinose iskorenjavanju virusa.

Godišnja doba uslovljavaju da se virusi „sele“ s jedne hemisfere na drugu, i opstaju u hladnijim i vlažnijim uslovima. Kada se naredne sezone vrate, uglavnom budu slabiji a organizmi koje napadaju jači, pa su kliničke slike daleko blaže i ne iziskuju drastične mere u cilju izlečenja. Ipak, nije zgoreg znati pojedine „trikove“ koji mogu da doprinesu svojevrsno čišćenje od virusa. Ovako nešto može da bude naročito interesantno u ova krizna vremena: napominjemo, ovo nije nikakav lek i ne garantuje ozdravljenje eventualno inficiranog organizme, ali može da doprinese prevenciji.

Princip je krajnje jednostavan: treba se inhalirati tri puta dnevno, nad vrelom vodenom parom u koju ste stavili šaku morske soli i šaku običnog vreska. Podsetimo, vresak je biljka koju karakterišu antivirusna, antibiotska, antiinfektivna i antigljivična svojstva. Toj mešavini može da se doda i nekoliko kapi eteričnog ulja slatkog pelina. Kako ova „mešavina“ funkcioniše?

Najbitniji činilac je temperatura (vodene pare) i njena dostupnost u respiratorni trakt. Sezonski virusi se, naime, najčešće prenose preko disajnih puteva i sluznice u njima. Visoke temperatura, tako, dezinfikuje sluznicu usta, nosa i disajnih puteva, uništavajući recidive virusa. Vresak doprinosi istrebljenju virusa i infekcija, pa je ovo dobitna kombinacija.  Ovakav tretman u kućnoj radinisti gotovo da ništa ne košta, a ne može ni da škodi. Dezinfekcija disajnih puteva će pročistiti tok vazduha koji udišemo, rešiti nas iscedaka i olakšati ventilaciju. Time se organizam štiti od eventualnih napada virusa i značajno redukuje mogućnost oboljevanja. Ne može da škodi…