gif

Свети Стефан – Рођендан Републике Српске

Дан Републике посвећујем онима који ће доћи, рекао је Милован Бјелица. Прочитајте како и зашто

Наша Република Српска слави још један свој Дан, а ми у молитвама помињемо Светог Стефана, њеног и нашег свеца заштитника, молећи му се да чува све Србе западно од Дрине, јер ћемо тако и ми чувати и сачувати Републику Српску.

На овај дан поменимо све мученике за слободу на овим просторима од буна и устанака против османских завојевача, преко бораца и жртава из Првог и Другог светског рата, до Одбрамбено-отаџбинског рата у којем смо се сачували од уништења и исковали своју Републику.

Овај велики дан у историји Срба западно од Дрине желим овај пут да посветим свима онима који ће доћи. Онима који су рођени и који ће се родити у Републици Српској.

Студенти, ђаци и омладинци од Новог Града до Требиња, воле своју Републику Српску. Знају зашто је воле, те је та љубав сигуран гарант њеног трајања и опстанка.

Но, не треба да мислимо да нема и да неће бити оних који би је уништили, који би волели да нестане, да доживи поразе и да Српски народ сведу на такозвану подношљиву мањину, како су то говорили и радили нешто западније.

Због тога, важно је понављати неке ствари сваког рођендана, па и чешће, како би поред љубави који наши људи гаје према Српској, спознали и рационалну оправданост постојања и трајања Републике Српске.

Милован Цицко Бјелица

Када нам они недобронамерни кажу да је настала на геноциду, одговорите им речима академика Милорада Екмечића:

„Ако бисмо условно и прихватили закључак да је Република Српска плод геноцида – као што данашњи противници мира обичавају да кажу – онда би та реченица морала да гласи да је Република Српска плод геноцида над српским народом, а не над другим народима од њега. Република Српска је остатак остатака српске етничке заједнице западно од реке Дрине.”

Када вам кажу да сте фашисти, питајте их где су им били дедови, у чијим јединицама. Питајте их колико је у ЗАВНОБиХ-у било њихових предака. Чије имена носе њихове улице? Не дозволите да вам наметну осећаје кривице што сте то што јесте.

Пишите својим писмом, својом ћирилицом не додворавајући се другима, али учите све језике и писма.

Не одричите се својих територија, своје историје и културе где год се налазили. Немојте да продајете своју дедовину, јер је нисте стекли већ је ваше да је сачувате за потомке. На многаја љета.

Живјела Република Српска и васколико српство!

Милован Бјелица