gif

Zbog čega doći u Srbiju? (prvi deo)

Za Srbiju se često kaže da je magična zemlja, mala Švajcarska, da ima nešto što niko drugi nema... Pa šta je to što privlači i naše ljude ali i mngobrojne strance da se vrate i(li) posete Srbiju? Šta je to što im podgreva nostalgiju?

Kažu, koliko ljudi toliko ćudi. Istina! Ipak, jedna od zajedničkih crta svih Srba ali i stranaca koji po nagovoru prijatelja srpskog porekla dođu da se uvere u sve ono što im oni pričaju o svojoj domovini, jeste da je ovo svojevrsna obećana zemlja. Možda ne toliko po materijalnom koliko po svemu ostalome što Srbija ima i šta može da ponudi. Tim povodom, potrudili smo se da – uz teške muke – svedemo na najkompaktniju moguću meru ono što će očarati ne samo posetioce već što ponosnima čini i domaćine. Zbog obima „spiska“, moraćemo ovo da vam prikažemo i da vas podsetimo u više nastavaka. A vi, ako uočite da smo nešto preskočili, zaboravili ili izostavili a voleli biste da vidite i pročitate, pišite nam. Izaćićemo u susret svakom smislenom predlogu. Pa, onda, krenimo bez ikakvog određenog reda ili značaja. Sve ovo je – Srbija!

Detalji i pejsaži koji se mogu videti samo u Srbiji

Epitet da je Srbija takozvana „mala Švajcarska“ možda nije dovoljno dobar da opiše ono što naša zemlja zaista jeste. Naime, po mnogima Srbija nudi čak i više od Švajcarske. Možda je to previše nadmeno, sujetno… ali kod nas zaista ima šta da se vidi na jedan posve drugačiji način nego što je to „preko“. Naše ravnice, reke, doline, kotline, kanjoni, planine ili šta god drugo da vidite ili na šta da pomislite, zrače zaista posebnim talasima. Umirujućim, blagim, drugačijim od bilo čega. Tako nešto nema nigde drugde. Ima li ko, na primer, Đavolju varoš? Ne! Samo Srbija.

Gde god zgodno mesto vidiš, tu drvo posadi

Ali ne samo drvo. Srpska zemlja je toliko plodna da koje god seme posejete, ono će da nikne i da ploda. Srbija je nekada, ne zaboravimo to, hanila više od pola Evrope. I danas to može. Zato se svi silnici i obrušavaju na našu zemlju ne bi li sebi prigrabili koristi. Istina, i sami smo krivi što nam ogromna polja stoje neobrađena, prirodna dobra neiskorišćena ali valjda ćemo doći pameti i shvatiti kakvo blago imamo. Primera radi, ko to još ima čistu izvorsku vodu koju na vrelu možete da pijete? Čiji paradajz može da se jede kao jabuka, nonšalantno obrisan o prsluk a da vam se ne dogodi ništa loše? Gde još mleko može da se pije direktno iz vedra a da se ne „uhvati“ kakva stomačna boljka… Primera je mnogo a Srbija jedna – i sve to nudi na najprirodniji mogući način. U izobilju.

Naše građevine su uzor mnogima

Diljem Srbije mogu se naći arhitektonska remek-dela. Počevši od planinskih koliba građenih od apsolutno prirodnih materijala – drveta i kamena – sve do prestoničkih vila i javnih ustanova. Sve njih su osmislili i nacrtali srpski građevinski umetnici cenjeni širom sveta. Lepotu srpske arhitekture možemo da sretnemo na svakom mestu, u svakom kutku Srbije bilo da smo u ravnici severnog dela zemlje ili brdovito planinskim predelima Šumadije, zapada, juga i istoka naše domovine. Hoćete da se sunčate? Može – uz jezera, planinske i ravničarske reke… Skijanje? Nije problem – nebrojane staze kadre da ugoste i vrhunske sportiste baš kao i totalne početnike i rekreativce, volja vam na Kopaoniku, Tari, Divčibarima, Staroj planini, možda Kosmaju… Pa i Košutnjaku u širem centru Beograda. Porodični odmor vam je prioritet? Ima li ko toliko etno sela koliko ih Srbija ima? Teško! Preferirate ekskluzivna odmarališta? Dobro ste došli, imamo i toga.

Najveći pravoslavni hram je u Beogradu

Teško da ima nekoga ko nije upoznat sa hramom Svetog Save na vračarkom platou usred prestonice. Bez obzira koje su vere, nema tog gosta ko ne ostane bez reči kada uglada najveću pravoslavnu građevinu na ovim prostorima, a i šire… Istorija koju čuva ova građevina Srbima i pravoslavcima je od neprocenjivog značaja, ali i svi drugi mogu samo da se poklone pred ovom veličinom. Ko dođe u Srbiju a ne poseti hram svetog Save, mnogo je propustio. Ima li ko bogomolju ovolikih gabarita, ovolike lepote i ovolikog značaja? Možemo da diskutujemo, ali zaključak se nameće sam po sebi. I ovaj „detalj“ nas čini ponosnima. S razlogom.

Ogladneli ste? Dobrodošli u Srbiju

Elem, posle šetnji, razgledanja i obilazaka svega i svačega, logično je da čovek ogladni… Recimo da ste od onih koji preferiraju dobar i kaloričan doručak. Pa i ako niste, valja probati. Burek je hrana koja se u Srbiji izuzetno ceni… Kažu da je jedini pravi burek onaj s mesom a da najbolji prave majstori iz Niša. Drugi, pak, tvrde da ništa bez vojvođanskih i majstorija s one strane Drine… Svejedno. Bilo kako bilo, burek je uz čašu hladnog jogurta melem za stomak. Kažu da je onaj sa sirom u stvari sirnica (u Šumadiji kažu da je jedina pita sa sirom – gibanica), može da bude sa zeljem (zeljanica), mnogi se zaklinju u prazan burek, omladinci preferiraju varijacije na temu bureka pa se odlučuju za onaj sa šunkom i kačkavaljem, nije na odmet probati ni burek sa pečurkama… Burek je – burek i ujedno zakon! Prijatno

Nastaviće se