gif

Победник сишао међу народ

После нешто мање од четири месеца, бронзана статуа која је уједно и симбол Београда – београдски Победник – враћена је на Калемегдан. Данас, 13. фебруара, уприличена је несвакидашња манифестација која се доживљава једном у животу

Дан пре него што ће да буде враћен на постамент – постоље на коме је стајао готово читав век, београдски Поедник је „сишао међу народ“. Наиме, по повратку из Смедерева где је детаљно рестауриран после чак 91 године, чувена статуа Ивана Мештровића потпомогнута краном постављена је на тло београдске тврђаве. Један од разлога је жеља да се београђанима и свима онима који су се у четвртак 13. фебруара у периоду између 10 (тачније, и нешто пре) и 16 часова (па и нешто после тога) нашли на северозападном платоу Калемегдана, покаже обновљена статуа „са најмање могуће удањености“. Овај 14 метара високи Победник, „дружио“ се са многобројним посетиоцима који су желели да се увере у квалитет радова обављених на њему.

Сада не желимо да се бавимо причама које су колале друштвеним мрежама да ово није оригинални споменик, да су црте лица наружене да… Најбитније је да је Победник добио своју основну функцију – да „надгледа“ све оне који живе у Београду, или су у престоницу дошли послом или из туристичких побуда. Победник се види из многих делова града – дању и ноћу и представља својеврстан симбол Главног града. Елем, добро је знати и по коју о историји овог уметничког дела: