gif

Pobednik sišao među narod

Posle nešto manje od četiri meseca, bronzana statua koja je ujedno i simbol Beograda – beogradski Pobednik – vraćena je na Kalemegdan. Danas, 13. februara, upriličena je nesvakidašnja manifestacija koja se doživljava jednom u životu

Dan pre nego što će da bude vraćen na postament – postolje na kome je stajao gotovo čitav vek, beogradski Poednik je „sišao među narod“. Naime, po povratku iz Smedereva gde je detaljno restauriran posle čak 91 godine, čuvena statua Ivana Meštrovića potpomognuta kranom postavljena je na tlo beogradske tvrđave. Jedan od razloga je želja da se beograđanima i svima onima koji su se u četvrtak 13. februara u periodu između 10 (tačnije, i nešto pre) i 16 časova (pa i nešto posle toga) našli na severozapadnom platou Kalemegdana, pokaže obnovljena statua „sa najmanje moguće udanjenosti“. Ovaj 14 metara visoki Pobednik, „družio“ se sa mnogobrojnim posetiocima koji su želeli da se uvere u kvalitet radova obavljenih na njemu.

Sada ne želimo da se bavimo pričama koje su kolale društvenim mrežama da ovo nije originalni spomenik, da su crte lica naružene da… Najbitnije je da je Pobednik dobio svoju osnovnu funkciju – da „nadgleda“ sve one koji žive u Beogradu, ili su u prestonicu došli poslom ili iz turističkih pobuda. Pobednik se vidi iz mnogih delova grada – danju i noću i predstavlja svojevrstan simbol Glavnog grada. Elem, dobro je znati i po koju o istoriji ovog umetničkog dela: