gif

Vlasta Velisavljević, sa 94 godine najstariji je aktivni glumac

Vlastimir Vlasta Velisavljević, srpski je pozorišni, televizijski i filmski glumac sa, slobodno možemo da kažemo, najdužim stažom. Iako je danas napunio 94 godine, i dalje se ne smatra penzionerom

Vlastimir Velisavljević je rođen 28. jula 1926. godine u Beogradu. Glumom je počeo da se bavi sa 12 godina, tačnije 1938. i to u Narodnom pozorištu na sceni Manježa. Na tom mestu je, u to doba, bilo pozorište Roda koje je vodila čuvena Gita Predić. Pa i danas, sa punih 94 leta, Vlasta redovno vozi automobil, izlazi na pozornicu, staje pred kamere – fimlske i televizijske… I sve to radi sa toliko energije daa bi i daleko mlađe kolege mogle da mu pozavide. I ne samo kolege.

Tokom rata

Vlasta je tokom Drugog svetskog rata, 1943. godine, bio uhapšen i odveden u nacistički logor Dortmund Herde, u kome je bio primoran da obavlja teške fizičke poslove. Iz logora je uspeo da pobegne, uz pomoć jednog od majstora u fabrici.  On mi je, naime, dao nemačku propusnicu, zahvaljujući kojoj je uspeo da stigne nazad u Beograd. Scena dostojna akcionog filma sa srećnim završetkom. Pre Drugog svetskog rata, Vlastimir je prodavao dnevni list Politika i tako zarađivao prvi novac.

Goli otok

Posle rata, Vlasta je sa nekoliko drugova pokušao da pobegne u Ameriku. Loša odluka sa teškim posledicama. Bio je uhvaćen i momentalno sproveden u zatvor na Adi Ciganliji, iz kojeg je nedugo potom pušten. Ali ne da bi nastavio normalnim životom – proveo je i tri godine u zatvoru na Golom otoku, gde je odveden 1950. pošto što su kod njega, navodno, pronašli ruske knjige koje su tada bile zabranjene. Naravno, svima je jasno da su ta dela pripadala staljinističkoj doktrini a Vlasta je – ni kriv ni dužan, osuđen po tom, u to vrme najlakšem „triku“ za uklanjanje nepodobnih i neposlušnih ljudi.

Prema njegovim rečima, on nije želeo da izda kuma, pukovnika JNA, kojeg su optuživali da je Staljinista. Kada je u Srbiji donet zakon o rehabilitaciji, Vlasta je podneo zahtev, pa je rehabilitovan kao zatočenik Golog otoka.

Prilikom hapšenja, bio je student treće godine Pozorišne akademije u Beogradu. Upravo na toj obrazovnoj instituciji kasnije je i diplomirao u klasi Mate Miloševića. Studirao je na klasi zajedno sa Oliverom Marković, Đuzom Stojiljkovićem, Predragom Lakovićem, Mihailom Viktorovićem i drugima.

Glumački dani

Glumom je počeo da se bavi 1938. godine, sa samo 12 godina, na sceni Manježa, Narodnog pozorišta u Beogradu. U karijeri je ostvario gotovo neverovatan broj uloga – oko 350, u pozorištu, na filmu i televiziji. Sarađivao je sa brojnim rediteljima, a njegove replike prepričavaju se i dan danas, među svim generacijama.

Mlađi su ga zapamtili po ulozi baba Nate u filmu Mala noćna muzika, a ljubitelji pozorišta po tome što je više od 1.600 puta sa kolegama na sceni JDP-a igrao predstavu Buba u uhu. Ipak, najširu popularnost stekao je ulogom magistra Đorđevića u seriji Bolji život. Vlasta je doživotni počasni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Tri puta se ženio i ima ćerku Dubravku, iz prvog braka. Gospodine Vlastimire – srećan rođendan, pa da ga obeležavamo još dugo, dugo…